01/18/12 14:12
(http://radiomilena.com/)

България и Германия са си лика-прилика – с добри кредитни рейтинги от агенциите

Германия е финансово стабилна и дисциплинирана държава, но също не ползва по-нисък процент на съфинансиране от еврофондовете, така че има логика да се действа по-гъвкаво и за добрите стопани също да има преференции. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по повод изразеното по-рано днес мнение на премиера Бойко Борисов страната ни също да има право на по-нисък процент съфинансиране, което беше разрешено на държави с дългови проблеми, съобщава БНР , цитира КРОСС. По думите на Меркел това е възможно да стане със санкция на Европейската комисия. Темата ще бъде предложена за обсъждане и консултации, подчерта още Меркел.

 

Премиерът Борисов поясни българската позиция по тази тема: „Ние още нямаме магистрала от столицата до крайна точка на България. Докато ги изграждаме, да вървим в този процес. Или в най-лошия за нас случай – в тези инфраструктурни проекти, които не ни достигне кофинансиране, ЕК по-гъвкаво да се отзове. За мен е достатъчно, че ще се работи по случая. Аз съм убеден, че ще има добър резултат за България и продължавайки тя да бъде дисциплинирана в спазване на бюджетния дефицит”.

 

Що се касае за влаковете, обяснихме ситуацията – как преди години, когато е имало над 3.5 млрд. излишък в хазната, вместо да се плати, този кредит идва да се плати сега. От миналия месец започнахме да го плащаме. Ще го платим и това във времето на финансово-икономическа криза. Няма как да не го платим, защото в противен случай гаранциите, които има България, и безграничното доверие на Германия в случая, и да не иска подобни гаранции, ще бъде нарушено. Ние не бихме могли да позволим това не само заради нас, а заради бъдещите поколения и отношения между двете страни.

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че сме предложили схема, чрез която погасяването на кредита да е по- 1 млн. евро всеки месец до края на годината, а при продажбата на „Товарни превози“, което също трябва да се случи до края на годината, да се погаси и останалата част от заема, която възлиза на 156 млн. евро, тъй като материалните активи на дружеството се оценяват поне за 300 млн. евро.

 

За темата „Шенген“ Меркел смята, че скоро ще сме член на пространството. Премиерът Борисов беше категоричен, че и сега перфектно се справяме с охраната на границата и българо-турската е най-добре охраняваната граница в Шенгенското пространство, въпреки че не сме член. Той откри още една прилика между България и Германия – че и двете страни получават добри кредитни рейтинги от международните агенции.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване