01/18/12 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Виктор Орбан защити пред ЕП законодателните промени

Унгарският премиер Виктор Орбан защити спорните текстове от новите закони в реч пред евродепутатите по време на вчерашното им заседание в Страсбург, предаде Би Би Си. Европейската комисия обяви във вторник, че започва три наказателни процедури срещу Унгария.
"В родината ми се извършват големи и изключително важни реформи и е нормално да възникват дебати около тях", каза Орбан пред ЕП. Той подчерта, че е изпратил писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу, в което го уверява, че "проблемите могат да се разрешат гладко". Според самия Барозу обаче Орбан се е ангажирал да промени спорните текстове, които отнемат независимостта на централната банка, променят възрастта за пенсионирането на съдиите и не гарантират сигурността на личните данни.
Министър-председателят на Унгария заяви още, че публичният сектор в страната му търпи цялостна промяна и вече може да се говори за "възраждане на държавата, европейските принципи и ценности".
Партията на Орбан - ФИДЕС, има пълно мнозинство в парламента, което й дава повече правомощия от което и да било унгарско правителство от 1989 г. насам.
Сега обаче кабинетът разполага само с един месец, за да промени противоречивите нови закони. В противен случай Унгария ще понесе сериозни санкции от Европейския съд.
Вчера полският премиер Доналд Туск определи политическите реакции в Европа към промените в Унгария като "преувеличени" и заяви подкрепата си за своя колега Орбан, съобщи Националното радио във Варшава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване