01/18/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Мач между четирима на президентските избори във Франция

Пиер Жаксел-Трюе, Томас Видер

Близо 100 дни преди президентските избори във Франция кандидат президентската битка се очертава като мач между четирима. Само допреди няколко седмици участниците във финалния дуел бяха сигурни - Франсоа Оланд срещу Никола Саркози.

Днес, дори и тази хипотеза да си остава най-вероятната, класирането на Марин Льо Пен на втория тур не може да се изключи. И въпреки, че все още е рисковано да се предсказва подобна съдба за Франсоа Байру, напредъкът му в последните допитвания до общественото мнение усложнява особено надпреварата.

Всички социологически агенции показват, че от началото на новата година разликата между основните кандидати за президент се стопява. В последните сондажи на института ИФОП за сп. “Пари мач”, направени в периода 10-13 юни, разликата между Оланд, Саркози и Льо Пен е 5,5 пункта. В средата на декември 2011 г. ги деляха 7,5 пункта, а месец преди това, в средата на ноември - цели 10 пункта. Други социологически агенции също потвърждават тази тенденция.

На този етап в кандидат-президентската кампания тази ситуация е без прецедент. През 2002 г. три месеца преди първия тур на тогавашните президентски избори разликата между Жак Ширак и Жан-Мари Льо Пен беше от 18 пункта. По същото време, но през 2007 г. цели 22 пункта разделяха Никола Саркози от кандидата на Националния фронт.

“Случвало се е тримата кандидати начело на надпреварата да са непосредствено един зад друг в социологическите допитвания, но никога това не е случвало толкова рано”, казва Еманюел Ривиер, директор на отдела “Обществено мнение” към социологическата агенция Софрес. Разликите между първите кандидати се стопяват обикновено в края на февруари или началото на март.

Например в края на февруари 1995 г. Жак Ширак изпревари Едуар Баладюр в момент, когато Лионел Жоспен беше поставян, също като тях двамата, над 20-те процента. През 2007 г., в началото на март Франсоа Байру се изкачи до 23 процента, с 2 процента след Сеголен Роаял и с 4 процента след Никола Саркози.

През 2002 г. дори трябваше да се изчака началото на април, за да се констатира подобно сближаване на позициите. Тогава Жак Ширак и Лионел Жоспен паднаха под 20 процента, а Жан-Мари Льо Пен се отлепи от прага на 10-те процента, към който беше прикован седмици наред.

Уникалният характер на сегашната ситуация се дължи преди всичко на засилването на подкрепата за Националния фронт. През януари на 1995 г., 2002 г. и 2007 г. партията се ползваше с 12-процентно доверие. Днес партията, оглавена от Марин Льо Пен, може да се похвали с между 17 и 21,5 процента обществена подкрепа. В последните седмици тя по-скоро укрепи позициите си.

От четирите социологически агенции, публикували допитванията си през седмицата, започнала на 9 януари, две отчетоха напредък от 2-3 пункта за Марин Льо Пен, една регистрира спад, а една - стабилизиране на подкрепата.

“Един кандидат, който се установява в зоната на 20-те процента още на първия тур, е сериозен претендент за квалификация за втория тур”, припомня политологът Жером Жафре. Той добавя, че в неотдавнашно допитване за Националния фронт на агенция Софрес 26 процента от анкетираните са заявили, че биха искали да видят на втория тур на президентските избори Марин Льо Пен. “Това е впечатляващ резултат”, коментира политологът.

На този етап следователно трима кандидати изглеждат способни да се класират за втория тур. Дали това означава, че тези тримата могат да спечелят президентските избори?

“Оланд и Саркози могат да се класират на втория тур и да спечелят. Льо Пен може да стигне до втория тур, но няма никакви шансове да го спечели. Остава ни Байру, който е в обратното на Льо Пен положение. Днес той не е способен да се класира за втория тур, но ако в бъдеще шансовете ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване