01/18/12 18:54
(http://www.klassa.bg/)

НЕК ще купува с до 50% по-скъп ток

Ако стачката в „Мини „Марица-изток“ се задълбочи, ще започнат работа централите, които продават по-скъп ток, а това ще се отрази впоследствие и върху сметките на хората. Това обясни пред БНТ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. По думите му, ако свършат запасите от въглищата в ТЕЦ-овете, ще трябва да се купува ток от централите Варна и „Бобов дол“. Тази електроенергия е с 40-50% по-скъпа и това неминуемо ще се отрази в разходите на НЕК за изкупуване на тока като обществен доставчик. Регулаторът пък е длъжен да възстановява разходите на компаниите и това означава, че сметката за ток на хората със сигурност ще се увеличи.
От ръководството на мините обявиха, че до момента загубите заради стачката са около 4 млн. лева. ТЕЦ "Марица-изток 2" започна пробно да си доставя въглища от мини в района на Перник.
Другата причина за по-скъпия ток от юли е, че започва търговията с квоти вредни емисии. Този фактор може да бъде смекчен като ефект върху крайната цена на ток, ако се приеме искането ни за отлагателен период, в които ТЕЦ-овете да се подготвят за промените, обясни Семерджиев. В момента квотите въглероден диоксид са по-евтини и ако останат на тези си нива, ефектът върху сметките ще е по-малък. Той остана оптимист, че от юли е възможно токът за потребителите да поскъпне с по-малко от 7-8%. У нас електроенергията все още е 35 на сто под средното ниво за ЕС, каза още шефът на ДКЕВР.



КНСБ: Не стачката на миньорите вдига цената


Увеличението на цената на еленергията в близките години ще зависи основно от това, че квотите на емисиите ще трябва да се купуват от фирмите, които при производството си замърсяват околната среда. Разходите на фирмите ще трябва да се калкулират в цената на тока, което ще доведе до значителното им повишение. По различни данни, още от средата на настоящата година между 8% и 12%. Освен това големите предприятия – консуматори на електроенергия, отправят сериозни обвинения, че енергията, която биха могли да закупят на свободния пазар, е крайно недостатъчна. Според тях на пазара се създава изкуствен дефицит, който от своя страна надува цените на свободния пазар. Към това се прибавят и по-високите цени на т.нар. зелена енергия. Затова е нелепо за ръста на цените да се обвиняват българските миньори, отбелязват от КНСБ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване