01/18/12 19:52
(http://www.klassa.bg/)

Пристанището в Хамбург и летището в Мюнхен с интерес към концесиите у нас

Германски компании, сред които Дойче банк, "Алианц", "Дойче бан" и други, изразиха задоволство от условията за бизнес в страната. Това стана по време на срещата на българската правителствена делегация в Берлин с представители на германския бизнес, организирана от Източната комисия на германската икономика. "Дойче бан", чрез дъщерната си фирма "Шенкер България", която има успешен логистичен център у нас, се интересува от приватизацията на „БДЖ-Товарни превози", стана ясно по време на срещата. Компанията потвърди желанието си да работи по международните транспортни коридори 4 и 10. От "Алианц" изтъкнаха 11-процентния си ръст за последната година и изразиха надежда, че това развитие ще продължи. "Гизеке & Девриент", които са водещ световен доставчик на решения за продукти и системи за обработка на банкноти, изразиха интереса си да работят по проекта за електронно правителство у нас.
Транспортният министър Ивайло Московски очаква от своя страна германски оператори да участват в бъдещите концесии на пристанища и летища в България. В сектор „Транспорт“ България работи традиционно добре с немски компании. Според данните на транспортното министерство пристанището в Хамбург проявява интерес към бъдещи концесии в страната. В момента се прави анализ за концесиите, който трябва да приключи в следващите 2 месеца. По думите на Московски се водят разговори с летището в Мюнхен за концесии на български аерогари. Освен това са започнали преговори и с компания TUV-SUD, която работи в областта на техническите прегледи на моторни превозни средства.
Комбинираме разумните мерки за стабилност с по-смели решения за насърчаване на растежа. Приветствам всяка компания, която иска да участва в този процес, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на срещата. Той представи пред участниците мерките на правителството за подобряване на бизнес средата у нас. Работим по тригодишна програма за намаляване на административната тежест, която стартира през 2010 г., и вече сме изпълнили две трети от мерките в нея, подчерта министърът. Той запозна участниците в срещата и с разработения от МИЕТ инструмент за финансов инженеринг, при който средства от европейските фондове се комбинират с банков ресурс. Това позволява значително намаляване на лихвите по кредитите за бизнеса в страната. Българските малки и средни предприятия имат проблем с реализирането на проекти с европейски средства, защото грантовото финансиране се получава едва в края на проекта, а те трябва да вложат средства на по-ранен етап, обясни той. Инструментите за финансов инженеринг са подходящи и ние ще продължим да ги развиваме, каза той.
Премиерът Бойко Борисов предупреди немските инвеститори да не очакват от правителството подписването на нови договори за изкупуване на зелена енергия. Страната ни е изпълнила изискванията за производство на ток от възобновяеми енергийни източници до 2020 година. Министър-председателят е категоричен, че изграждането на нови мощности би оскъпило допълнително енергията, и се обяви срещу това. Той допълни, че това, което би било най-интересно за България, е биомасата, тъй като сме единствената държава в Европа, в която са се увеличили горите. Борисов отчете, че е започнато строителството на още 2000 мвт мощности. „Разбира се, инвеститорите нямат вина Тези, които са правили преди време законите, сега са ни обрекли на това състояние, защото все още технологията не е такава, каквато ни се иска", коментира министър-председателят. Премиерът изрази убеждението си, че след няколко години технологиите ще напреднат, ще може произведеният ток от слънце или вятър да бъде „събиран, разформиран и след това използван".
Борисов обясни, че преди година и половина българското правителство е имало два пътя за развитие на страната: „Единият път е: вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече, отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да го плащат и в един момент отиваш при канцлера Меркел и казваш: "Аз закъсах, дай малко пари.“ Защото на другите места ще те върнат, но в Германия за радост все още не връщат. Малко повече се мръщите напоследък, но не връщате." Другият път е да си подредим държавата.
Готови сме да подпомагаме всички държави, които са в тежко финансово положение, само с една малка забележка: когато пенсиите и заплатите са им по-ниски от тези в България. Сега тези, които вие подпомагате, имат в пъти по-високи заплати и пенсии, отколкото в България. България доказа, че може да изпълнява всички споразумения от Маастрихт. В Германия можем да кажем - ако европейските политици просто бяха спазвали маастрихтските критерии, ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа. Не може да имаш осем процента дефицит и да ти дадат стабилен рейтинг, посочи Борисов. Не може да вдигаш външния дълг - рано или късно тези пари някой трябва да ги изкара и обикновено сте вие, обърна се Борисов към представителите на германския бизнес.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване