01/19/12 15:57

Свръхикономични български лампи компенсират поскъпването на тока от юли

Светят по 30 години и намаляват с 12 пъти разходите за електроенергия

Вече сигурното поскъпване на тока от юли тази година, може да бъде компенсирано от енергоспестяващи мощни светодиодни LED лампи. Това смятат българските производители REALUX. Мощните светодиодни LED лампи имат 30 000 часа живот (т.е. издържат до 30 години) и са 3 пъти по-икономични от останалите светодиодни лампи, 5 пъти от луминисцентните и 12 пъти от обикновените лампи с нажежаема жичка. Напр. 3-ватова енергоспестяваща мощна светодиодна LED лампа е алтернатива на 40-ватова обикновена лампа с нажежаема жичка.

Новите осветителни тела се появяват като отговор на европейската забрана да не се използват обикновени крушки от 25 и 40 вата, която влиза в сила от септември тази година. През 2011 г. пък бяха забранени лампите с нажежаема жичка от 60 вата, а през 2010 г. – тези от 100 вата.Целта на директивата е да се намали с 1/3 разходът на ток за домакинствата във всички държави от Европейския съюз.

„Опасенията за  поскъпване на електроенергията, също увеличи търсенето на светодиодни лампи”, допълват от REALUX.

Председателят на ДКЕВР потвърди увеличаването в цената на тока от юли, като предположи, че процентът му може да достигне до 15 на сто.

Енергоспестяващите мощни LEDлампи се произвеждат по иновативна технология, която превръща енергията почти изцяло в светлина, а топлинните загуби са минимални (под 10 %). Те се рециклират напълно и не излъчват никакви вредни вещества. Този тип осветление постепенно навлиза и в домовете, но ефектът от него се вижда най-бързо в големи бизнес и административни сгради, заведения, и хотели. В Западна Европа мощните светодиодни лампи навлизат преди около 2 години и в момента се използват широко.

REALUXе българскамарка компактни луминисцентниенергоспестяващи лампи и светодиодни LEDлампи. Всеки продуктсе изпитва за техническа изправност и допълнително в лаборатория в България за съвместимост с европейските стандарти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване