01/19/12 15:00
(http://radiomilena.com/)

Бюджет 2012: Гарант за устойчивото развитие на Бургас

Бюджет 2012 г. съчетава в себе си не само амбицията Бургас да запази скоростта, с която се развива през последните години, но и да я увеличи, като гарантира стабилното развитие на общината и поемане по пътя на новите перспективи.

Така определи философията на бюджет 2012 кметът на община Бургас Димитър Николов.  Той представи акцентите заедно със заместниците си Красимир Стойчев, инж. Костадин Марков, Атанаска Николова, Йорданка Ананиева, д-р Лорис Мануелян и Божидар Кънчев.

„Бургас се превърна в истински град – лидер на България и в синоним на „модел за развитие“. Философията на бюджет 2012  е не да се осланяме само на  постигнатото, а да уловим енергията на този мощен тласък на развитие и да я мултиплицираме в нови успешни проекти за Бургас“, заяви Николов.

Бюджет 2012 е с ясна визия и програма за развитие. Общата му рамка е 155 656 378 лв.  Той е съчетание между стремеж за икономически растеж, който да създаде условия за повишаване доходите на гражданите, и грижа за най- слабите и уязвимите. В него има заложени средства за осъществяването на мащабни инфраструктурни и благоустройствени проекти, но и за дейности, насочени към откриването на нови работни места за хората с увреждания и по- добри условия на живот за децата без родители.

Акцент в бюджета е съчетаването на дейности по изграждане на нова и модерна инфраструктура, с възкресяването на старите и рухнали символи на Бургас.

„Продължаваме мащабното благоустройство в цялата община. Продължаваме с  тежките, макар и невидими за хората процедури по поетапна смяна на канализациите в кварталите и населените места в общината. Макар да знаем, че това е неблагодарен и неясен за мнозина труд, сме водени от твърдото убеждение, че няма как в XXI век повечето села в Бургаска община да са все още на септични ями и без пречиствателни станции. В много от селата и кварталите ще бъдат изградени спортни и детски площадки. Създадем ли тези базисни условия, ще помогнем на хората там да се почувстват икономически по- стабилни. Защото никой инвеститор не би вложил средства там, където липсват елементарни базисни условия“, заяви Димитър Николов.

Той допълни, че бюджет 2012 има амбицията да превърне 90 % от детските градини в модерни, удобни и комфортни места, както и 50 % от училищата в общината. Освен в учебния сграден фонд, ще се вложат средства и в ремонти на училищните дворове. За година част от тях ще се превърнат в съвременни и красиви спортни игрища. Продължава и програмата за строителството на нови детски заведения. През 2012 г. ще бъдат построени 2 нови детски градини и 1 детска ясла.

„Ще строим нови обходни пътища, но и ще възродим символите на Бургас – Остров „Света Анастасия” и Мостика. Продължаваме с връщането към живот на историческия център на града с ремонт на малките стари улички и сгради. Култовата сграда на ул. „Батенберг“ ще бъде основно ремонтирана и ще се превърне в бизнес-инкубатор, любимият централен плаж ще се превърне в модерно и удобно за спорт и почивка място, а тежкият трафик ще бъде изведен от града и историческия център“, обяви още бургаският кмет.

„Ще сменим лицето на градския транспорт на Бургас. Вече почти забравихме старите „Чавдар“-и. До края на 2012 г. бързо ще свикнем с новите супер модерни екологични автобуси, част от проекта за Интегриран градски транспорт.

Ще се справим с едно голямо предимство, но и предизвикателство за града ни – завършването на авто-магистрала Тракия. Това ще ни позволи да пътуваме бързо и комфортно до София, но пък 2012 г. е времето, в което ще стартираме тежките проекти по извеждането на трафика от града чрез създаването на подходяща инфрструктура. Стартираме изграждането на първия реален обход на Бургас – надлез Запад. Започваме с изместването на цялата подземна инфраструктура и процедурите по строителството на съоръжението. През 2011 г. започнахме сериозната подготовка за този проект. През настоящата година продължаваме. С реализацията му ще постигнем няколко цели: по- чист въздух, по- малко време за пътуване, по- малък шум и стрес, и щадене на съществуващата инфраструктура. Това са аргументите и за да стартираме изграждането на пробива на „Струга“. С този път осъществяваме тези намерения, а и осигуряваме бърза и директна връзка между най- отдалечените един от друг райони – „Меден рудник“ и „Славейков“.

Продължаваме политиката за цялостна реконструкция на улиците, кърпежите отдавна не ни задоволяват. След „Ботева“, „Цар Симеон“, Надлез „Владимир Павлов“, „Гурко“, продължаваме с още няколко ключови улици. Още тази година ще бъде удоволствие да караме по напълно обновената „Димитър Димов“.  Заложили сме средства за проектиране и разширение на ул. Крайезерна, създаваща много проблеми на всички преминаващи оттам“, допълни бургаският кмет и допълни:

„Не сме забравили и малките улички в комплексите и междублоковите пространства. Даваме си сметка, че за една година няма как на сто процента да бъдат оправени, но сме последователни и упорити в тази насока. Започваме проектирането на два нови парка в най- големия ни комплекс – „Меден рудник“. Те ще се изградят в зоните А и Г. Жителите на Българово, Маринка, Долно Езерово и Борисовата градина  ще се радват на нови, модерни и осветени спортни игрища. Нови пет фитнеса на открито ще бъдат изградени в общината. Започваме строителството на нов спортен комплекс на открито в Меден рудник, който ще е най-големият в града и освен площадки и зали за различни видове спорт, ще включва и закрит плувен басейн. Ще ремонтираме старите тенис кортове в парк Езеро, за да ги превърнем в подходящи за турнири от по- висок клас.

Надяваме се да продължим да създаваме все по- добър климат за инвестиции. През 2012 г. в Бургас ще отворят врати два нови МОЛ –а, нов спортен тенис комплекс, нова индустриална зона, нови хипермаркети, нова МБАЛ в Меден рудник, ще има и нови инвестиции в спортна инфраструктура.

Не сме забравили и социално уязвимите наши съграждани. Ще разширим приюта за бездомни хора. Ще започнем да реализираме спечелените проекти по създаване на социално предприятие и  защитени жилища, голяма част от които за хора с увреждания.

Започваме реализацията на идеята за отваряне на Бургас към водата. За начало ще изградим новите еко зони за отдих и спорт – до езерото Вая и защитена местност Пода.

Освен създаването на нова спортна инфраструктура, ще отстояваме започнатата инициатива „Бургас – велосипедния град“. Започваме реализацията на проекта за обществен велосипеден транспорт. Освен, че стартираме проектираме на нови велоалеи – част от проекта за интегриран градски транспорт, още от тази година всеки от нас ще може да се придвижва из града чрез въвеждането на системата за обществени велосипеди под наем.

Освен индиректна грижа за здравето чрез велотранспорта, екозоните, озеленяването и намаляване на трафика, сме заложили средства за здравеопазване. През тази година ще отвори врати новата общинска високотехнологична поликлиника в Меден рудник. Започваме изграждането на бункера, където ще бъде поставен първият в Бургас линеен ускорител. Заложили сме средства за продължаване на програмата ин витро, но освен това и за закупуване на още техника за дооборудване на лабораторията. Ще ремонтираме и инфекциозно отделение, което сега е в окаяно състояние.

През 2012 г. ще отвори врати новата база за детска млечна кухня и социален патронаж, което ще ни позволи да увеличим няколко пъти броя на хората, които ползват тези услуги.

Продължаваме с изключително тежкия проект по изграждането на регионално депо за отпадъци. Трябва да поемем цялата тежест на всичките осем общини, които ще го ползват в бъдеще, но знаем, че ако искаме да не се стига до драстично увеличение на такса смет, трябва да положим много труд за изграждането му. В противен случай всеки бургазлия ще почувства по джоба си резултата от липсата на депо. Процедурите по изграждането, направата на логистика за депото са изключително невидими за хората, но нямаме друг избор, за да не се налага децата ни да плащат от джоба си за бездействието ни.

Проектите, които искаме да реализираме няма да се случат, ако всички ние не осъзнаем персоналното си участие в тях. Ще се наложи всеки от нас да е наясно, че средствата за осъществяването на добрите идеи за Бургас в бюджет 2012 г., освен от намаляващите в края на програмния период европейски средства, ще трябва да се осигурят от нашите данъци. Затова се надявам на разбиране на призива ми за строга финансова дисциплина и мотивирано плащане на местните данъци и такси. Осъзнавам трудността за всяка една фирма и семейство в условията на криза, но за да живеем в по- добър град, трябва да бъдем индивидуално отговорни и съпричастни към общото ни дело. Затова разчитам на разбиране, тъй като ще приложим твърди мерки за осигуряване събираемостта на дължимите налози. Сега може да ни е трудно, но пък заедно ще създадем по- добри условия за децата ни, а и за нас самите. Не станем ли единна част от настоящите и бъдещите задължителни стъпки на Бургас, няма как да създадем условия за идването на инвеститори, създаването на нови работни места, а оттам и повишаване на качеството на живот.

„На правилен път сме. Вие го знаете. Заедно действаме за Бургас“, заяви още бургаският кмет. Той призова гражданите, да бъдат активни и да се включват с идеи в обществените обсъждания на бюджета. Това ще позволи актуализация на дейностите и заместването на предвидени обекти с други, които са от по- голяма полза за жителите на общината.

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване