01/19/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Какво може да спре Мит Ромни?

Мормон е на път да спечели републиканската номинация за президент на САЩ

Мит Ромни на корицата на сп. Тайм

Първичните избори на републиканците продължават шест месеца, за да позволят на всичките 50 щата да си кажат думата при определяне на кандидата, който да се изправи срещу Барак Обама през ноември. Удивително, този път те може да приключат броени дни, след като започнаха.

На 10 януари, седмица след победата си в консервативния щат Айова, Мит Ромни срази и шестимата си опоненти в либералния Ню Хемпшър, спечелвайки почти два пъти повече гласове от най-близкия си съперник. Сондажите предричат, че той ще победи и в Южна Каролина на 21 януари, както и във Флорида на 31-ви.

Дори ако по-нататък надпреварата за него забуксува, той вече е събрал толкова пари, колкото целия останал републикански отбор и е изградил по-голяма организация. Ако не допусне внезапни поражения, Ромни по всяка вероятност ще спечели номинацията. Сондажите показват, че ако го стори, той ще има реален шанс да отстрани президент, който пропиля голяма част от реномето си сред политическите центристи.

Предстои му обаче доста работа. В момента за много американци той е повече или по-малко енигма: като фурнаджийска лопата е по някои важни въпроси, държи се доста сковано на обществени места и е ревностен член на една от най-странните световни религии. Във всички тези твърдения има известна истина, но те са преувеличени и непълни.

В най-добрия случай Ромни би могъл да предложи на Америка компетентна десноцентристка алтернатива на Обама (и да го смъкне обратно към пренебрегнатия от него политически център). Но той трябва да се представи по-добре, отколкото до момента, капитализирайки предимствата и туширайки слабостите си.

В СИВИ КРАСКИ

Да започнем с предимствата. Най-важният факт за Ромни е, че той е човек, независим от идеология, и е направил неща, от каквито Америка има все по-голяма нужда. През 2002 г. той бе избран за губернатор на Масачузетс, традиционна крепост на демократите. Там той прокара вариант на реформа в здравеопазването, който е най-гордото му постижение и същевременно най-големият му пасив.

По онова време система, задължаваща всеки да си купи частна здравна осигуровка, бе консервативна идея и Ромни се справи добре, преодолявайки съпротивата на враждебни законодатели, за да я прокара. (Днес неговата партия се противопоставя инстинктивно на здравните реформи на Обама, които са точно моделирани по тези на Ромни - такива са обратите на политиката.)

Той освен това сложи в ред финансите на Масачузетс, както по-рано бе направил с бюджета на зимната олимпиада в Солт Лейк сити. Ромни трябва да направи така, че тези успехи да придобият по-голяма тежест, отколкото имаха досега. След като първичните избори приключат и независимите американци, а не правоверните членове на Републиканската партия станат електората, който трябва да бъде спечелен, той може и да постигне това.

На второ място, Ромни притежава нещо, което остро липсва на президента и неговите републикански съперници - опит в бизнеса. За 25 години той изкара доста пари за себе си и за консултантските фирми Би Си Джи и Бейн, подобрявайки ефективността на различни компании. Да, това понякога означава да се уволняват хора, но и движи икономическия растеж.

Досега Ромни отбива твърде вяло атаките на този фронт, които всъщност са насочени срещу творческото разрушение, което е самата същност на капитализма. Той твърди, че е разкрил 100 000 чисти работни места по време на престоя си в Бейн. Тази цифра трудно може да бъде доказана, но той може да излезе с по-убедителни аргументи, че ползите от това превишават вредите. Срамните нападки от страна на съпартийците му срещу корпоративното преструктуриране не улесняват задачата му.

На трето място, Ромни изглежда непоклатим. Трудно е да открием дори една погрешна ...

Публикувана на 01/19/12 22:30 http://e-vestnik.bg/13683/kakvo-mozhe-da-spre-mit-romni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване