01/19/12 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Ще работя да станем средно богата държава

Аз имам кауза - България да се превърне в средно богата европейска държава с развити региони, с конкурентоспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това каза вчера новоизбраният президент Росен Плевнелиев в реч пред Народното събрание след полагането на клетва по приемане на поста.
„Ще бъда президент на всички българи, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност“, заяви той в началото на словото си, продължило 36 минути и прекъснато на два пъти от аплодисментите на депутатите и официалните гости в парламента.

Отваряне на институциите към гражданите

„Обещанията, които дадох по време на предизборната кампания, ще бъдат публично огласени на интернет-страницата на президентската институция“, каза Плевнелиев и обяви, че ще работи за стимулиране на гражданския контрол и отваряне на институциите към гражданите.
На живо в сайта ще се излъчват и заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

За приемственост

Росен Плевнелиев се обърна към „всички демократично избрани президенти“ досега – Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, които също присъстваха в залата. Той им благодари, че са работили за България и за утвърждаване авторитета на страната. „Сигурен съм, че ще продължите да го правите, защото да си президент, не е въпрос единствено на пост, това е кауза“, заяви още Плевнелиев, като даде знак за приемственост с предшествениците си.
„Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша работата“, каза новият държавен глава, който ще приеме поста официално от Георги Първанов в неделя, 22 януари.
„Ще бъда по-различен политик и лидер, ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националния интерес“, обеща Плевнелиев.
Той каза още, че България е в дъното на много европейски класации и е най-бедната страна в ЕС, като призова за единение на политическите сили около идеята да се превърнем в
средно богата европейска държава.

„България 2020“

„Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална цел. Вече не бива да говорим за оцеляване, а за растеж“, каза Росен Плевнелиев и отново постави на дневен ред стратегическия план за развитие „България 2020“. Според него
най-страшният дефицит за една нация е дефицитът на бъдеще.
В момента доходът на българския гражданин е 43% от средния за ЕС, през 2020 г. трябва да достигне 70%. Енергоемкостта на икономиката ни е пет пъти по-голяма от средната в ЕС, до 2020 г. - да падне на два пъти, поиска Плевнелиев. Производителността на труда пък трябва да се покачи от 42 до 60% от средната стойност за Европа.

Център за дебати

Президентската институция ще се превърне в център за дебати по всички въпроси, свързани с изпълнение на приоритетите. В речта си Росен Плевнелиев се обяви за интегриран подход в управлението на националната сигурност и за стимулиране реформите в образованието и здравеопазването.
Като главнокомандващ на Въоръжените сили новият президент заяви, че ще работи за повече гъвкавост и мобилност на армията и за по-голяма съвместимост със съюзниците ни в НАТО и ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване