01/19/12 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Убийството на Политковская – пак в задънена улица

На 7 октомври 2006 г. беше убита журналистката Ана Политковская, а вчера беше съобщено, че на оръжието на убийството е открита ДНК от жена, въпреки че обвиняемите са само мъже.
Действията на следствието след убийството на критичната към Кремъл журналистка обаче повдигат множество въпроси. Мнозина биха попитали защо следите от пот не са били анализирани още през 2006 г.? Ако е ясно, че в следенето на Политковская е участвала жена – която вероятно е следила журналистката, а очевидно е държала и пистолета – защо тя не е била обявена за издирване? Защо след оправдаването на тримата подсъдими през 2009 г., съдът връща делото за ново разглеждане?
Какви са всъщност шансовете сега въпросната жена да бъде открита и подведена под отговорност?
Наскоро адвокатът на главния редактор на "Химкинска правда" Михаил Бекетов заяви, че няма шансове да бъдат открити извършителите на побоя, нанесен на неговия клиент. А Бекетов беше пребит през 2008 г., две години след покушението срещу Политковская.
Въпросите са много. Фактите са, че обвиняемите са същите, за които се говореше и в предишните дела. Убедена ли е прокуратурата във вината им, въпреки решението на съда, или просто знае, че няма шанс да открие други извършители, дори да се е подвела?
Последният, но много важен факт е, че никой не е подведен под отговорност като поръчител на убийството. А след международния отзвук по делото “Политковская” атаките срещу руски журналисти не спряха – но преминаха в побои, за които се вдига по-малко шум. Но пребитият Бекетов остана в инвалидна количка, загуби крака си и 4 пръста. Дали това е сплашило руските медии, не е ясно. Но ако целта е била да замлъкне самият Бекетов – той едва ли ще пише повече.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване