01/19/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Хрант Динк беше убит отново

в. Хюриет дейли нюз

Колаж в памет на Хрант Динк

Има някои присъди, които те карат да си кажеш: “Получиха си заслуженото”. Има други, за които си казваш: “Стига, това не е истина!”.

С цялото дължимо уважение към нашата съдебна система всеки видя каква реакция предизвика присъдата по делото за убийството на журналиста Хрант Динк. Отзвукът в обществеността трябва да бъде взет предвид.

Правосъдието отхвърли обвинението, че това убийство е било планирано и извършено от организирана група. Като че ли две деца, докато играели карти, си казали: “Хайде да отидем в Истанбул и да убием този арменец”. И докато се шляели, се натъкнали на Хрант пред редакцията на в. “Агос”, когато единият от тях натиснал спусъка.

Колко жалко!

На присъдата, която издаде съдът, сигурен съм, се присмиват дори и гаргите. И как не? Не се ли разбра преди и по време на делото, че държавата е знаела, че Хрант ще бъде убит?

Подготовките, мястото, от където оръжието е било купено, мястото за тренировка по стрелба, кои са били възможните кандидати да дръпнат спусъка и кой е бил подбудителят - всичко това е било известно на жандармерията, на директорите на полицейски управления и дори на валията. Те дори предупредили Хрант. Но не са го защитили.

Когато същата тази правосъдна система, която арестува и разтакава хора през калта в продължение на месеци за това, че са окачили един плакат, или която стигматизира като действия на терористични организации протести, на които се събират нищо и никакви си трима души, изведнъж решава, че при случая с убийството на Динк няма организация, какво може да каже тогава човек?

Тази присъда може да бъде променена единствено от Касационния съд.
Държавата също трябва да предприеме действия. Държавата трябва да започне разследване спрямо онези държавни служители, които са укривали престъпниците, които не са изпълнили задълженията си и които имат роля в убийството на Хрант Динк.

Случаят на Хрант Динк не бива да остане нерешен. Хрант не заслужаваше това.
Или пък дали ние не възприемаме това отношение като уместно за него, защото беше арменец?

БТА

Публикувана на 01/19/12 22:25 http://e-vestnik.bg/13681/hrant-dink-beshe-ubit-otnovo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване