01/20/12 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Заплахата като средство за превъзпитание на Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви, че ще бъде променен един от новоприетите закони, с които правителството му си навлече гнева не само на опозицията, но и на цяла Европа. Става дума за разпоредба, която предвижа сливането на централната банка с регулатора на финансовите й пазари. Това на практика застрашава независимостта на институцията.
Ако приемем, че Орбан ще изпълни обещанието си (макар икономически анализатори да изразяват съмнения по този въпрос), то това ще се дължи главно на заплахите от наказателни процедури, отправени от Брюксел към Будапеща. Преди дни премиерът защити поправките в кратка, но настървена реч пред Европейския парламент. Впоследствие обаче явно си е спомнил, че страната му е част от голямото европейско семейство, в което има установени правила и кабинетът му не може да ги нарушава с лека ръка. Освен ако не е готов да понесе тежките последствия от действията си...
Орбан упорито твърдеше, че държи ръководената от него държава да остане абсолютно независима от външни институции, включително от Международния валутен фонд. Изглежда, обаче премиерът постепенно започва да осъзнава и негативите, с които Унгария трябва да се справи в името на тази "независимост". А сред тях безспорно е и спирането на ключови чуждестранни финансови помощи.
Изводът от ситуацията, в която изпадна Унгария, е само един - всяка страна има право да води свои собствени политики, но не и без да се съобразява с общите условия в Европейския съюз. В противен случай рискува да види по-лошото лице на иначе лоялните си партньори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване