01/20/12 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Насилието се разраства в Ирак

Франс прес

Кюрд празнува изборната победа в северния иракски град Киркук. Снимка: АП/БТА

Има опасност насилието, което окървавява Ирак от средата на декември след заминаването на американските войски, да се влоши при отсъствието на политическо решение, но засега страната не се е запътила към гражданска война, смятат анализатори. Над 200 души, сред които голям брой шиитски поклонници, бяха убити от избухването на политическа криза на 17 декември, главно в три тежки атентата на 22 декември, 5 и 14 януари.

Редица представители на блока Иракия, светска коалиция, подкрепяна от сунитите, която е в открит конфликт с премиера шиит Нури ал Малики, предупредиха, че има опасност от междуверска война ако обвиняваният в авторитаризъм Малики не бъде вразумен. “В момента Ирак преминава през най-опасната фаза в историята си”, заяви в неделя един от лидерите на Иракия - бившият премиер Ияд Алауи, който изрази опасения за бъдещето на страната.

Анализаторите обаче, макар и да не изключват нарастване на насилието в следващите месеци, не са толкова убедени в тезата за сблъсъци между религиозни общности. Виновните за атентатите бунтовници се опитват да се възползват от нестабилната ситуация, като удрят ту шиитски, ту сунитски райони, смята независимият кюрдски депутат Махмуд Отман.

“Те множат акциите си, защото ситуацията е благоприятна за тях. За щастие хората са по-отговорни от управниците си, така че не смятам, че гражданската война е реална възможност”, каза той. Сигурността в Ирак беше много по-добра преди година и атентатите ще продължат, ако не се намери решение на кризата, предупреди обаче той.

Политическият конфликт избухна докато последните американски войници напускаха страната. Беше издадена заповед за задържане на сунитския вицепрезидент Тарик ал Хашеми по обвинение, че ръководи група убийци. Оттогава нещата буксуват, тъй като спорещите страни не могат да се договорят за мястото на конференция за постигане на споразумение.

Според Джон Дрейк, анализатор от охранителната фирма Ей Кей И Груп (AKE Group) политическата система в Ирак все още е крехка. “Ако хората имат доверие на системата, те ще я използват за решаването на споровете и разногласията си”, каза той. Ако обаче смятат, че политиците са неефикасни, корумпирани или авторитарни, те ще опитат други методи, използвайки племенните структури или прибягвайки към насилие, предупреди той.

Десетки хиляди иракчани бяха убити при междуверското насилие в периода 2006-2007 г. То спадна едва след като САЩ увеличиха военното си присъствие и се обърнаха към сунитски милиции за помощ в борбата срещу бунтовниците. Оттогава иракските сили на реда с численост 950 000 души, съществено подобриха способността си на реакция срещу бунтовниците, каза Дрейк.

Рандж Алаалдин, който работи за британската фирма за оценка на риска Сертъс интелиджънс (Certus Inteligence) отбеляза, че “основните представители на сунитските араби нямат никакъв интерес да прибягват към насилие или да започват сътрудничество с Ал Каида”. Те се стремят към власт само чрез политика и избори. Сунитите няма да тръгнат на предварително загубена война, подчерта той. Сунитите са малцинство спрямо шиитите в Ирак.

Рейдcр Висър, анализатор и автор на посветения на Ирак сайт www.historiae.org, също смята, че иракските сили за сигурност като цяло са се доказали като способни до поддържат стабилността досега. Остава да се спаси крехкият компромис между политическите фракции, който с мъка бе договорен в края на 2010 г. след девет месеца пазарлъци. “Най-голямата заплаха за момента изглежда е Иракия да напусне парламента за постоянно. Това би дерайлирало всички опити да се установи демокрация в Ирак след 2003 г.”, смята Висър.

БТА

Публикувана на 01/20/12 22:52 http://e-vestnik.bg/13691/nasilieto-se-razrastva-v-irak/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване