01/20/12 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Разкриват гроба на цар Петър I, сина на Симеон Велики

Допускаме хипотезата, че синът на цар Симеон Велики – цар Петър І, е погребан в параклис край дворцовата църква на Велики Преслав. Това каза в интервю за агенция “Фокус” археологът проф. Николай Овчаров, който заедно с археолога Маргарита Ваклинова са експерти по проекта за Велики Преслав „Векът на цар Симеон оживява”. Проектът „Векът на цар Симеон оживява” е представен пред журналисти и е коментирана хипотезата на археолога Маргарита Ваклинова за това, че саркофагът, в който е бил погребан князът кръстител Борис Михаил, е на територията на Велики Преслав. При разчистването на саркофага, който над сто години стои в двора на археологическата база във Велики Преслав, са разчетени буквите „Мих”.
„При нашите разкопки преди 30 години пък край дворцовата църква попаднахме на друг подобен параклис, също гробничен. Той е много силно разбит в по-късно време, но личи, че вътрешната му част е била подземие, и в това подземие ние намерихме фрагмент от мраморен саркофаг. За съжаление, на него не пише нищо, тоест не е запазено - то е едно сравнително малко парче, но очевидно е от погребален саркофаг. Тогава ние изказахме хипотезата, че на това място в този параклис е погребан синът на Симеон Велики - цар Петър I, на когото именно дължим най-голямото разширение и благоустройство на Велики Преслав”, посочи проф. Николай Овчаров.
Той подчерта, че това са хипотези. „Археологията е наука, която си служи най-вече с хипотези. За съжаление, не винаги можем да намерим надпис, който да опише какво се е случило. Но това действително би могло да бъде много важен момент в предстоящата реставрация на дворцовия център. Ако тези два параклиса с предполагаемите гробове на едни от най-великите български владетели бъдат маркирани, това ще бъде особено важно за туризма, който ще се развива в този район”, посочи проф. Николай Овчаров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване