01/20/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Франция обмисля предсрочно изтегляне от Афганистан

Франция прекрати всички съвместни и тренировъчни операции в Афганистан, след като афганистански войник уби 4-ма френски военни, а президентът Саркози обяви, че обмисля да ускори изтеглянето от страната, предаде АФП.
Той подчерта, че Франция е “приятел и съюзник на афганистанския народ”, но е неприемливо съюзниците им да стрелят по френски войници. Възможно е да се обмисли и “въпросът за предсрочно завръщане на френската армия”. Това ще е трудно решение, но “трябва да поема отговорността си пред френския народ и пред нашите войници”, заяви Саркози. Министърът на отбраната Жерар Лонге и началникът на генералния щаб адмирал Едуар Гийо са изпратени в Афганистан, за да изяснят подробностите по нападението, преди да се вземе решение. Според Лонге не е ясно дали нападателят е бил член на талибаните, или е имал други мотиви за атентата. Ранени са още най-малко 15 войници, 8 от тях са французи. Около 3600 френски войници служат в Афганистан, предимно в провинциите Кабул и Каписа. Те са обградили базата си в източната провинция и не позволяват на афганистански войници да се приближават. От 2001 г. в Афганистан са загинали 82 френски войници, като най-тежка беше миналата година.
Това е “тъжен ден” за войските на НАТО, заяви генералният секретар на алианса Андерс фог Расмусен. Той обаче подчерта, че подобни инциденти са “изолирани” въпреки “гръмките заглавия”. Това не е първият случай, при който афганистански войници нападат членове на 130-хилядните чуждестранни сили, които се борят с талибанските екстремисти. Последният инцидент беше миналия месец. Освен бойната си мисия силите на НАТО обучават афганистанските сили, които ще гарантират сигурността след изтеглянето на коалицията през 2014 г.
Саркози също очаква тежка година. Фаворитът на предстоящите президентски избори във Франция, социалистът Франсоа Оланд, е заявил, че ще се опита да изтегли френските войски до края на годината, напомня АП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване