01/21/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - самоуправление на протеста

Политком.ру

През последните дни се очерта, макар и позакъсняла, самоорганизация на протестното движение в Русия. Процесът се разви успоредно в две различни форми: неполитическа и политическа - естествена реакция, тъй като сред организаторите на масовите протести по принцип има съществени разногласия за техните цели и лозунги.

До противоречия се стигна още през декември, когато заседаваше оргкомитетът на митингите “За честни избори”. Популярни сред протестиращите обществени дейци - Борис Акунин и Леонид Парфьонов, застанаха срещу Борис Немцов и Владимир Рижков, представители на организираната извънсистемна опозиция. Първите бяха недоволни от стремежа на вторите да политизират митинга на булевард “Сахаров” и да издигнат като основен лозунга “Нито един глас за Путин!”.

Животът показа, че митингът от 24 декември е прераснал в антипутински стихийно. При все това неполитизираната част от гражданското протестно движение реши на този етап да концентрира усилия върху гарантирането на честни и прозрачни избори. На 16 януари бе обявено, че се създава Лига на избирателите. Нейни учредители станаха 16 известни обществени дейци, представители на творческата интелигенция, журналисти и блогъри.

Сред тях са писателите Борис Акунин, Дмитрий Биков и Людмила Улицкая, телевизионните водещи Леонид Парфьонов и Татяна Лазарева, журналистите Олга Романова и Сергей Пархоменко, музикантите Юрий Шевчук и Георгий Василиев, блогърите Рустем Адагамов и Иля Варламов, политологът Дмитрий Орешкин и други. На 18 януари новото обединение даде първата си пресконференция и откри собствен сайт.

В декларацията за създаване на Лигата се казва: “Не си поставяме политически цели и не се каним да подкрепяме отделни партии или кандидат-президенти”. На пресконференцията бе потвърдено, че сдружението не смята да се преобразува в партия и няма да подкрепя никой конкретен политик. Подчертано бе, че Лигата е само обществено обединение и няма да се регистрира като юридическо лице, а дейността й ще се финансира с лични средства на участниците.

Сайтът на Лигата представя организационните и работните й принципи по следния начин: “Постепенно Лигата ще започне да се превръща в самоуправляваща се общност от свободни и активни хора. Основният принцип за изграждане на Лигата е да се координира дейността на самостоятелни групи. Лигата на избирателите не командва, а подпомага хората да открият мястото си в общото дело. Лигата предлага проекти с доброволно участие. Благодарение на Лигата доброволческите групи координират усилията си, взаимно си помагат с ресурси, получават обща информационна подкрепа”.

Участниците в Лигата ще решават най-важните въпроси чрез гласуване на сайта, пак там ще се формират работни групи за осъществяване на нейните проекти и акции. Както посочи на пресконференцията Татяна Лазарева, “Лигата ще обедини хора с активна гражданска позиция, за които не е безразлично бъдещето на страната; това е организация от активни хора, готови да правят нещо”.

Планира се на първия етап Лигата да работи в шест насоки (по шест проекта), свързани главно с предстоящите президентски избори. Те предвиждат контрол върху изборите (по-специално привличане и подготовка на наблюдатели, събиране на данни за нарушения, съгласуване на подаваните жалби и искове), премахване на анонимността в изборните комисии от всички равнища, изнасяне на протестите извън интернет, съчетаване на протестните акции с културни прояви, борба за честна и независима медийна дейност, както и логистична подкрепа на самата Лига.

Леонид Парфьонов уточни пред журналистите, че Лигата ще действа и след изборите: “Ние сме избиратели 365 дни в годината. Съответно така ще работи и Лигата (…) Честните избори не засягат само това кой и как ще пуска избирателните бюлетини - те означават също в Русия да има независими медии, независими съдилища, равни възможности за избирателите”.

В декларацията за създаване на Лигата целите й също са отразени доста широко: “Искаме да живеем в честна страна. Обявяваме се за честни съдилища, за честни медии, за честна полиция, за честни отношения ...

Публикувана на 01/21/12 22:25 http://e-vestnik.bg/13700/rusiya-samoupravlenie-na-protesta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване