01/22/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

България първа в ЕС подписа меморандуми за сътрудничество с финансови институции

България е първата страна в Европейския съюз, която подписва меморандуми за сътрудничество със Световната банка и Европейската инвестиционна банка за оказване на техническа помощ при усвояването на средствата от еврофондовете. Поне 10 страни в Европа ще повторят нашия опит. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов при официалното подписване на документите. От българска страна меморандумите бяха подписани от министър Томислав Дончев. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, посланици на държавите - членки на ЕС, и министрите, които отговарят за управлението на структурните инструменти в България - министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски.
Подобен документ се подготвя и с Европейската банка за възстановяване и развитие."Така българското правителство, ЕС и трите международни финансови институции създават силен отбор за усвояването на средствата от еврофондовете", коментира Ян Фишер, вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие.
Европейската комисия ще обсъди въпроса за намаляване на държавното съфинансиране при европроекти на 5 процента, вместо както е сега - 20 процента. Това увери еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан след подписване на меморандумите за разбирателство между правителството и финансовите институции. Целта на тези документи е страната ни да получи техническа помощ при разработване на големи проекти от европейските фондове. Борисов постави въпроса преди няколко дни по верме на официалното си посещение в Германия начело на правителствена делегация пред германския канцлер Ангела Меркел. Аргументът му бе, че не може подобен бонус да се дава на държави с недобра фискална дисциплина, а останалите, сред които и България, да се наказват с по-голямо национално съфинансиране на европроектите. Тогава премиерът уточни, че от подобна мярка България може да спести около 500 - 600 млн. лева, които да насочи към недофинансирани сектори.
Сега еврокомисарят Хаан заяви, че според него това е реалистичен подход и е в интерес на България. По думите на Борисов през 2012 и 2013 г. се очаква 40%-50% усвояване на парите от оперативните програми на ЕС. Той подчерта, че по време на срещата си с еврокомисаря са начертали карта на страната с маршрутите на високоскоростни четирилентови пътища и магистрали, защото в противен случай "нищо хубаво не ни очаква".
Йоханес Хаан припомни, че по време на предприсъединителния период е работено много с финансовите институции. Подписването на тези меморандуми ще помогне на България да задълбочи усвояването на европейските средства за големи инфраструктурни проекти. ЕК си дава сметка и полага усилия да се координират действията с банките. Тези меморандуми са един добър инструмент и са изцяло на българското правителство да се възползва от тях. 2012-а е годината на прилагане на плановете и на проектите и ЕК изисква това.
През 2012 г. можем да отчетем реални резултати, каза министърът за управление на европейските средства Томислав Дончев след подписване на документите.
Пред България се отварят нови възможности, които имаме правото да използваме. В условията на световна икономическа криза кохезионната политика и политиката по сближаване имат особена роля. Време е да се преосмисли какво означава политиката по сближаване. Това е финансов инструмент. Нямаме право да говорим само за българските ползи, а имаме задължението да говорим за европейските ползи.
Експертите от двете финансови институции ще оказват техническа помощ, а няма да отговарят за управлението на проекти. Нашата обща цел е икономически растеж и заетост и използване на европейските средства по най-добрия начин, каза Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на ЕИБ.
Българското правителство е заварило усвоени средства по европрограми под 1 процент, а сега те са над 20%. Целта е усвоените пари да са 100 процента, макар че нито една европейска страна не го е постигнала, коментира Борисов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване