01/22/12 18:48
(http://www.klassa.bg/)

САЩ и Франция се разбраха да продължат мисията в Афганистан

САЩ и Франция се договориха да работят заедно, за да гарантират продължаващата ефикасност на водената от НАТО мисия в Афганистан, обяви Държавният департамент, цитиран от АФП.
Договорката е била постигната в телефонен разговор между американския държавен секретар Хилари Клинтън и френския външен министър Ален Жупе, след като афганистански войник откри огън срещу войници от Френския чуждестранен легион миналата седмица и уби четирима. Сред жертвите е и 34-годишният български сержант Свилен Симеонов. Френският президент Никола Саркози обяви в Париж веднага след нападението, че ще обмисли възможността за ускоряване на изтеглянето от Афганистан. Според министъра на отбраната Жерар Лонге атаката била дело на инфилтриран терорист.
Смъртта на сержант Симеонов няма да повлияе на българската политика в Афганистан, каза говорителят на външно министерство Весела Чернева пред ТВ7. Причината за това е, че Свилен не е бил войник от българския контингент там, а офицер от френския легион. „Ако се наложи, МВнР ще помогне документално и за репатрирането на тялото на войника за България“, каза още Чернева и допълни, че ангажиментът на България в Афганистан остава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване