01/23/12 19:55
(http://www.klassa.bg/)

ДСБ призова митрополитите агенти да се покаят

Агентите на бившата ДС не могат повече да упражняват своите длъжности в църквата и в изповеданията, тъй като са изгубили авторитета си на духовни водачи. Това се посочва в декларация на партия ДСБ, огласена вчера от члена на националното ръководство проф. Калин Янакиев. В документа се изтъква, че отговорността за сътрудничеството с политическата полиция е лична и затова от ДСБ очакват „разобличените агенти да се разкаят и да поискат открито и честно прошка както пред църковния народ, така и пред цялата нация“.
По време на редовния си седмичен брифинг от ДСБ оцениха речта на президента Плевнелиев пред парламента като „изключително силна реч, която подобава на един премиер с ясна визия и голяма компетентност в областта на икономическата политика“. Ръководството на ДСБ е на мнение, че ще бъде добре по-голямата част от тези идеи да бъдат прекроени в дела. В това отношение те препоръчват на Плевнелиев да се възползва пълноценно от правото си на обръщение към парламента, както и от възможностите, които дава КСНС, ако бъде по-често свикван.



Инокентий предлага свикването на Църковно-народен събор


Нов Църковно-народен събор да освободи църквата от митрополитите с агентурно минало. За това призова вчера Инокентий, който по времето на разкола ръководеше алтернативния синод. В свое възвание към православните българи свещенослужителят заявява, че "разкритията от архивите на ДС ни дават право да предложим нов оздравителен процес за институцията Българска православна църква, защото последната криза ще я принизи до най-ниското стъпало на забвението и летаргията, на отричането и апатията към нея!". Преди няколко дни комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици са били сътрудници на бившата „Държавна сигурност“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване