01/23/12 20:19
(http://www.klassa.bg/)

Европейска рейтингова агенция тръгва до лятото

Европейската рейтингова агенция, която да играе ролята на конкурент на англосаксонските Moody's, Standard and Poor's и Fitch, се очаква да заработи през първата половина на годината. Това е заявил германският бизнесмен Ролан Бергер, цитиран от италианския вестник "Кориере дела Сера", съобщи „Дарик“.
Бергер, който е основател на консултантска агенция и лобира за създаването на силна европейска агенция, пояснява, че новата структура ще бъде на първо място частна инициатива и че ще се регистрира като неправителствена организация, чиято цел не е печалбата, а по-скоро функционира на принципа на фондацията.
До края на лятото трябва да бъдат събрани около 300 млн. евро от инвеститорите, които ще бъдат използвани за учредяването на новата агенция. Нейните бъдещи клиенти ще плащат за услугите й, като ще получават насреща експертна, обективна оценка. За разлика обаче от конкурентите си, новата европейска агенция ще се обвързва с конкретни ангажименти на базата на анализите, които изготвя. Това означава, че клиентите й могат да търсят отговорност за понесени щети на база на оценки, които са се оказали неточни. Това ще бъде и най-силният мотив за агенцията да представя акуратни анализи.
Пред италианската преса Ролан Бергер разкрива още, че новата европейска рейтингова агенция ще бъде базирана в Холандия и вече е получила подкрепа не само от Европейската комисия, но и от правителствата в Европа, Китай и някои арабски страни.
Междувременно една от водещите немски агенции за кредитен рейтинг „Кредитреформ рейтинг“ и българската БАКР създадоха международна мрежа от водещи агенции за кредитен рейтинг, наречена „Европейска рейтингова мрежа”. Така двете фирми възнамеряват активно да се конкурират с доминиращите американски агенции и да играят водеща роля на европейския пазар за кредитен рейтинг. Мрежата е отворена и за други европейски агенции за кредитен рейтинг, които са регистрирани от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и които имат значителна роля на европейския пазар за кредитен рейтинг. Вече се водят преговори с потенциални партньори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване