01/23/12 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Европейският съюз спря вноса на ирански петрол

Външните министри на страните - членки на Европейския съюз, официално взеха решение за налагането на петролно ембарго срещу Иран заради ядрената му програма, съобщи Би Би Си.
Санкциите включват незабавна забрана за сключване на нови петролни договори с Иран от момента, в който тя влезе в сила, което се очаква да стане още тази седмица. Всички съществуващи договори трябва постепенно да бъдат прекратени до 1 юли. Министрите се договориха и да замразят авоарите на Иранската централна банка, както и да забранят търговията със злато и други ценни метали с банката и други обществени институции. Преди 1 май се очаква да се оцени ефикасността на санкциите и да се провери дали страните членки са успели да намерят алтернативни източници на петрол.
Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън обяви по-рано, че наказателните мерки са начин Иран да бъде убеден да поднови преговорите. „Натискът на санкциите има за цел да накара Иран да вземе насериозно нашето искане да преговаряме“, обясни Аштън при пристигането си за срещата в Брюксел.
В същото време стана ясно, че Западът е струпал шест кораба край Ормузкия пролив. Това е заради предупреждението на Иран, че може да затвори жизненоважния път за транспортиране на петрол по вода, ако заплахите за налагане на петролно ембарго бъдат реализирани, съобщи АФП.
Американският самолетоносач „Ейбрахам Линкълн“ е преминал през Ормузкия пролив и в момента се намира в Персийския залив, обяви Пентагонът вчера. „Ейбрахам Линкълн“, който може да транспортира до 80 самолета и хеликоптера на борда си, е бил придружен от ракетния крайцер „Кейп Сейнт Джордж“ и два разрушителя. По-рано британското министерство на отбраната обяви, че фрегата на британския кралски военноморски флот и френски кораб са преминали заедно с групата на самолетоносача през стратегическия пролив.
„Фрегатата „Арджил“ и френски кораб се присъединиха към групата на американския самолетоносач, за да подчертаят непоколебимия международен ангажимент към гарантирането на правата за преминаване съгласно международното законодателство“. Това обясни говорител на британското министерство на отбраната.
Иран вече се опита да успокои напрежението, като външният министър на ислямската република Али Акбар Салехи обяви миналата седмица, че Техеран никога не се е опитвал да затвори Ормузкия пролив. „Искаме мир и стабилност в региона“, подчерта тогава Салехи. Командир от корпуса на революционната гвардия на свой ред обяви, че завръщането на американските кораби в региона „не е нова тема и е част от тяхното постоянно присъствие“. Въпреки че смекчи реториката си, Иран не даде никакви индикации за промяна на позицията си по своята ядрена програма, коментира Ройтерс.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване