01/23/12 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Румъния покрива нуждите от ток в региона

Румъния покрива нуждите на ток в региона в периода, докато се възстанови българският износ. Това се вижда от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От тях става ясно, че откакто енергийният министър Трайчо Трайков издаде заповед за забрана на износа на ток, то вносът на еленергия от Румъния се е увеличил двойно. Постъпилите оттам количества отиват за Турция, Гърция, Сърбия и Македония. От ЕСО също потвърдиха, че това са единствено транзитираните количества ток, а в момента износът от страната ни все още не е възстановен.
От данните става ясно, че Румъния може изцяло да покрива недостига на ток на балканските страни. През последните два дни в мрежата ни са транзитирани до 765 мвт енергия в пиковите часове. Основната част от еленергията е отивала за Македония, Гърция и Турция. Транзитираните количества се облагат с такса пренос, която се събира от системния оператор. Няма яснота кога ще бъде възстановен износът от страната, като за момента основният губещ от това е НЕК, заедно с търговците на ток.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване