01/23/12 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Трайков: Най-важно е да удължим живота на АЕЦ „Козлодуй“

Енергиен проект номер 1 за страната ни е удължаването на срока на живот на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви вчера пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че това е най-евтиният начин да получим енергия от базова мощност в момента. Целта на правителството е да се удължи срокът на реакторите с поне 10 г., което ще позволи V блок да работи до 2027 г., а VI – до 2029 г.
По повод на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ Трайков заяви, че преговорите с руската страна продължават активно. Както „Класа“ писа, финландската „Фортум“ има интерес да закупи 20-процентен дял в проекта. "Когато имаме твърд ангажимент от компанията, включително подписани документи и акционерно участие, за мен това ще бъде факт“, обясни Трайков. Той добави, че българската и руската страна не са се разбрали все още дали за проекта да има твърда цена, или да се използват ескалационни индекси. Освен „Фортум“ интерес да участват в проекта имат и френската компания „Алтран технолоджи“.
Според Трайков загубата от стачката в „Мини „Марица-изток“ е под 10 млн. лв. По думите му стачката няма да повлияе на цените на тока. Според синдикатите пък до две седмици се очаква да се възстанови резервът от въглища в ТЕЦ-овете. „За мен това беше излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението и съм убеден, че хората бяха подведени", каза още министърът. На този етап страната ни надвишава ангажиментите за зелена енергия, поети до 2020 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване