01/23/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Шистов газ в Пенсилвания или “Те съсипаха живота ни”

Илайза Гризуолд

Сонда за шистов газ в Пенсилвания. Снимка: донън.ком, блог

Община Амуел е разположена върху площ от 44 кв. мили стръмни клисури и пасища засети с люцерна, детелина и ливадна тимотейка в югозападната част на Пенсилвания. Тук живеят около 4 000 души, повечето от които в селата Амити, Лоун Пайн и Просперити.

Ако се гледа от определен ракурс, този ромбовиден парцел прилича на трудно обработваемата земя от 18 век, когато заселниците от Англия и Шотландия са успели да прогонят коренните жители на американското селце наречено „Аннауанна” или „пътя на водата”. Все още по дъното на реките могат да се видят върхове от стрели. По високите сухи била са наредени като войници диви орехови дървета. Кленови дървета ограждат по-ниските и влажни дерета. Въздухът ухае на ванилова трева. Мучат крави. Цвилят коне.

От друг ракурс прилича на площадка за добив на природен газ с 10 газови кладенци, компресорна станция – която захранва със свеж газ тръбопроводите водещи до домове на стотици мили оттук – и това, което представляваше почти до края на това лято открит резервоар утаител за отработената вода, разположен на 5 акра. Камиони форсират двигателите си по неразораната земя. Багери разравят трудно податливи камъни. Тръбопровод се вие като змия под релефните склонове.

Общината е разположена върху шистовото находище Марселъс (Marcellus Shale), едно от най-големите находища на природен газ в света, формация с площ от 575 мили под Западна Вирджиния, Пенсилвания, Охайо и Ню Йорк. Шистовият газ, както признават дори и неговите критици, предоставя възможност за Съединените щати да бъдат по-малко зависими от чуждестранния нефт. Според енергийно-консултантската фирма Уд Макензи, шистовата формация Марселъс ще осигури 6 процента от газа за Америка през тази година, като тази цифра се очаква да нарасне повече от два пъти до 2020 г.

Преди около пет години, жителите на общината Амуел започнали да намират в пощенските си кутии оферти за аренда от Рейндж Рисорсис, петролна компания базирана в Тексас, която проучва възможности за добив на газ чрез хидравлично разбиване.

Както е известно, “хидрофракинг” е технология за добив на природен газ чрез използване на сондаж, която представлява напомпване на огромни количества вода, пясък и химикали на няколко хиляди фута под земята, за да се пропукат дълбоките шистови пластове и да освободят газовите мехури, останали от древността в порестите скали. Добивът на този газ обещава да осигури на американците чист местен енергиен източник или да разори селските райони и да отрови нашия въздух и питейна вода, в зависимост от това на кого задавате въпроса.(…)

В щата Пенсилвания има повече от 4 000 кладенци за добив на шистов газ от находището Марселъс, с прогнози вариращи между 2 500 нови кладенци годишно до общо над 100 000 през следващите няколко десетилетия; 458 от тези кладенци са в окръг Вашингтон и 60 са в общината Амуел, в които фракингът вля нови доходи и бизнес; това обаче стана повод и за едно от първите разследвания на Агенцията за околна среда за влиянието на фракинга върху реките, потоците, питейната вода и човешкото здраве.

Точно преди Коледа на 2008 г., шепа съседи дават право на компанията Рейндж Рисорсис да сондира на дълбочина хиляди футове под домовете им и до две мили във всяка посока хоризонтално. Подписването на договори за аренда тук не е нещо ново. През последните 200 години, един след друг различни индустриални отрасли добиват минерали от земята. През XIX век въгледобивния; през XX век – производството на стъкло, кокс и стомана. Ето какво сподели с мен един фермер и собственик на оръжеен магазин: „Рано или късно, все някой иска да те заобиколи, да мине под теб или през теб. Човек сключва добра сделка за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване