01/24/12 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия носи на ФИФА два пъти повече пари от ЮАР

Международната футболна федерация ФИФА обяви, че очаква чиста печалба от 1,2 милиарда долара от Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година. Сумата е впечатляваща и представлява два пъти повече от печалбата от последния шампионат на планетата, който се проведе в Южна Африка през 2010 година.
Цифрите бяха оповестени преди дни на специална среща в Рио де Жанейро между организационния комитет и генералния секретар на ФИФА Жером Валке. Според прогнозите, които са направени от две независими финансови компании, постъпленията във ФИФА от Мондиал 2014 ще бъдат 3,5 милиарда долара, а разходите 2,3 милиарда долара. 80% от парите пък ще се върнат във футбола под формата на финансова помощ.
На коренно противоположна позиция обаче се оказва домакинът на световното първенство – Бразилия. Последните финансови прогнози показват, че страната ще инвестира близо 18 милиарда долара за организацията на шампионата, но връщането на тези пари е доста съмнително. Според доклада на „Sustainable Brazil – Socioeconomic Impacts of the 2014 World Cup“ страната ще похарчи повече пари, отколкото след това ще спечели. За да бъде домакин на най-голямата футболна надпревара в света, Бразилия ще трябва да извърши масови подобрения на обществения транспорт и инфраструктурата в 12 града, които ще приемат двубоите от турнира. Само за инфраструктурни подобрения в Бело Хоризонте, Бразилия, Куяба, Куритиба, Форталеза, Манаус, Натал, Порто Алегре, Ресифе, Рио де Жанейро, Салвадор и Сао Пауло ще бъдат похарчени около 8,55 милиарда долара. Отделно, федералното правителство трябва да инвестира огромна сума пари в 47 проекта за подобряване на обществения транспорт в 12-те града, в летища и хотели. Не на последно място идва проблемът с реконструкцията на стадионите в градовете-домакини. Според доклада на компанията само реконструкцията на стадион „Маракана“ ще струва 415 милиона долара. В градовете Куяба и Манус – два пъти по-малко, но харченето на тези пари ще бъде убийствено, тъй като местните отбори не играят в елитната дивизия на страната и след края на първенството съоръженията ще останат празни. Хубава новина за страната е, че само две години след това, тя ще бъде домакин и на олимпийски игри. Тогава ще бъдат вложени много по-малко пари, тъй като вече всичко ще бъде готово, а ще се генерират огромни печалби.
За да си гарантира повече приходи, Бразилия ще приеме до края на месец май специален закон за Мондиал 2014. Според спортния министър на страната Алдо Ребело нормативният акт ще регулира търговските права, продажбите на алкохол и рекламата по време на турнира.



Колко ще струва на европейците свтовното в бразилия?

За да отиде на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, един европейски гражданин ще трябва да се бръкне доста надълбоко. Простите сметки показват, че ще са му необходими минимум 5750 долара, за да наблюдава на живо поне първите три срещи на националния си отбор: За самолетни билети ще отидат 2500 долара, като три билета за двубоите от груповата фаза са на обща стойност от 750 долара. За нощувки за 15 дни ще трябва да се отделят 1500 долара, за храна за 15 дни - 500 долара, както и за транспорт и други услуги - 500 долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване