01/24/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Лекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипа

Учените намериха начин да засилят ефикасността на клетките-убийци – белите кръвни телца, които патрулират из тялото и издирват туморни клетки или такива, които са заразени с вируси, съобщи „Дейли телеграф“.
Те са разработили лекарство, което усилва способността на тези клетки да разпознават и ликвидират заразените клетки. Така то помага на организма да се пребори с вирусите, които причиняват грип, обикновена настинка или херпес. То може да се окаже и полезно за пациенти с отслабена имунна система след трансплантация на костен мозък или химиотерапия например.
Учените вече са демонстрирали способността на своето откритие да предпазва лабораторни животни от грип и вирусни инфекции и сега работят с фармацевтични компании за разработването на лекарства срещу рак и вирусни инфекции при хората.
“Ние даваме „супер заряд“ на имунната система“, обясни проф. Ерик Вивие, водил изследването в Центъра по имунология към университета „Екс-Марсилия“. По думите му идеята е да се подсили тази част от имунната система и така да се помогне на клетките-убийци да си вършат работата. „С помощта на генетичните изследвания, които извършихме, ние идентифицирахме антитяло, което има този ефект, и демонстрирахме, че то е ефикасно“, каза още Вивие.
В рамките на изследването при лабораторните животни били извършени такива генетични промени, че на повърхността на техните естествени клетки-убийци да липсва молекулата, която обикновено ограничава тяхното действие срещу вирусите и туморите. Така клетките-убийци станали по-ефективни. Учените установили, че генетично модифицираните животни оставали здрави, след като били заразени със сравнително високи дози от вирус като този, причиняващ херпес, и грипен вирус. След това изследователите открили антитяло, което е способно да блокира въпросната молекула, и установили, че то има същия ефект като генетичните изменения. Проф. Вивие и колегите му се надяват, че антитялото може да стане основа на лекарство за борба с рака или вирусните инфекции, както и с обикновената настинка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване