01/25/12 16:45
(http://radiomilena.com/)

Напусна ни великият Коста Цонев

Големият български актьор Коста Цонев ни напусна. Цонев има стотици роли в киното и театърът. Актьорът си отиде от този свят на 82 години, като в последните няколко той почти не излизаше от дома си заради тежко боледуване, предаде агенция КРОСС. За последно той бе видян на наградите „Аскеер” през месец май на миналата година.

Коста Димитров Цонев е български актьор, роден на 10 юни 1929 г. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“. Участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Става много популярен като българския таен агент Емил Боев по книгите на Богомил Райнов за българското разузнаване. Известен бохем и ценител на женската красота.

Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър „София“. Носител е на редица отличия и награди за своето творчество.

През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново е избран за депутат от същата политическа партия.

Женен два пъти за Анахид Тачева. Понастоящем е женен за Елена. Има две деца. Синът му – Димитър Цонев – бе говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. Дъщеря му се казва Теодора. Брат е на известния сатирик Васил Цонев (починал). Има и още един брат, емигрант в Австралия.

Издал е мемоарната книга „Дон Кихот от Красно село“.

Цонев е играл във филмите: „Сватбите на Йоан Асен“; „Жребият“; „Няма нищо по-хубаво от лошото време“; „Господин Никой“; „Умирай само в краен случай“; „Тайфуни с нежни имена“; „Баща ми бояджията“ (първият български мюзикъл); “Бъди щастлива, Ани“; „Басейнът“; „Голямата победа“; „История с куче без куче“; “ Дом за нашите деца“.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване