01/25/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Протести във Варшава срещу договор за авторските права

Хиляди хора се събраха на протест във Варшава в знак на несъгласие с плана на правителството да подпише международния договор за защита на авторските права ACTA, предаде Евронюз. Много от тях залепиха устата си в знак на протест, други скандираха “Долу цензурата”. Поляците се опасяват, че подписването на Търговското споразумение за борба с интелектуалното пиратство (ACTA) може да доведе до въвеждането на онлайн цензура. Те посочват също, че никой не се е допитал до тях за мнението им. Реакцията беше подобна на тази срещу отхвърления от САЩ закон срещу пиратството SOPA (PIPA).
Протестите в Полша продължават от дни, като в неделя и понеделник “Анонимните” хакнаха сайтовете на премиера Доналд Туск и на президента Бронислав Коморовски. Вчера същото се случи със сайта на външния министър Радослав Сикорски.
Сайтът на премиера се появи онлайн, но централната страница беше в черно с надпис “Stop ACTA”. На него имаше и видео на Туск в тъмни очила и армейска униформа по подобие на ген. Войчех Ярузелски, когато обявява началото на военното положение през 1981 г. Около 100 популярни сайта прекратиха нормалната си работа или замениха обичайното си съдържание с изявления срещу ACTA.
Премиерът Доналд Туск каза, че страната му няма да се поддаде на “бруталното изнудване” и ще подпише договора в Япония днес. ACTA се ползва с подкрепата на производителите на музика, филми и други обекти на авторските права.



Българското интернет общество за ACTA
По повод на ACTA, Вени Марковски от "Интернет общество-България" изрази пред в. “Класа” становището, че евентуално подписване на документа от България ще има огромно негативно въздействие върху свободата на изразяване, достъпа до култура и неприкосновеността на личността. ACTA ще засегне сериозно международната търговия и ще се отрази отрицателно на иновациите. Обществото изразява надеждата си, че българските политици ще защитят правата на потребителите, като разчита особено на тези от тях, които “използват интернет не за подслушване и следене, а за общуване с гражданите на страната, а и на ЕС”. Марковски се надява, че и българските евродепутати ще се обявят против ACTA. “Повече от 10 г. обясняваме на лобистките организации, които не престанаха с успешните си опити за корумпиране на българската политическа система, че опитите им да ограничат технологиите, да запазят монопола върху търсенето и предлагането на информация, са отживелица от XIX и XX век”, добави Марковски. “Интернет общество-България” има дългогодишна политика за защитата на интелектуалната собственост, като е инициирало адаптацията на "Криейтив комънс" на български език (http://cc.isoc.bg) и е съосновател на Европейската инициатива за цифрови права.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване