01/25/12 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

Умора от бранда Путин

Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

Владимир Путин в момента е “най-основният кандидат” за президент на Русия. Дори опонентите му не оспорват това, пише “Независимая газета” в обширен материал за шансовете на руския премиер на изборите за висшия пост в страната, насрочени за 4 март. Експерти на вестника обаче откриват “слаби брънки в политическо-психологическия портрет на главния участник в предстоящата надпревара”.

След дългите години, прекарани на политическия Олимп, Путин е свикнал да бъде недосегаем за критиката и няма навици за действия в конкурентна среда, коментира Елена Шестопал, социолог от Московския университет. Политическата машина в Русия започна да работи за победата му, но в страната “личи и умора от бранда “Путин”, отбелязва бизнесменът Игор Минтусов.

Ако Путин не спечели изборите още в първия тур, това ще е катастрофа за него. Съответно кандидатът е “принуден да приема за ориентир не общественото мнение, а психологията на онзи клан, който сам е създал и чийто заложник е в момента”, твърди политологът Михаил Делягин, макар да признава, че “засега Путин наистина няма алтернатива”.

Путин се очертава като слаб президент. След мартенския вот “политическият елит в Русия ще бъде изправен пред избор: или да запази Путин с риск да се срути цялата политическа система, или да се откаже от Путин и да го смени с лидер, по-адекватен (…) на новите политически реалности”, заявява експертът Николай Петров от Московския център “Карнеги”. “Ще видим нов Путин - убеден е наблюдателят Алексей Мухин, - но едва когато започне да издава първите си укази и да разполага по ключовите постове хора от новия си екип”.

Засега обаче Путин, “емоционално е възприел” масовите протести срещу днешните власти в Русия, “дори частично се е обидил на народа”, но това го е подтикнало да се обърне с лице към обикновените хора, добавя Мухин - очевидно във връзка с предизборните статии на премиера в руския печат.

Премиерът не желае да участва в дебати, нито да води кампанията си като другите, да говори по основните проблеми, изтъква обаче аналитикът Владислав Иноземцев.

В първата статия на Путин в “Известия” миналата седмица изобщо липсва думата корупция, не се говори и за политическа реформа. При все това съветниците на Путин го убеждават, че народът го обича, “и са готови на всичко, за да го убедят окончателно”, допълва експертът.

Изданията широко коментират втората статия от предизборния цикъл на Путин, поместена вчера в “Независимая газета”. Това е “най-съдържателната статия по етническия въпрос (…) от хора с лидерски претенции” в Съветския съюз и в Русия, заявява главният редактор на всекидневника Константин Ремчуков в интервю за радио “Ехото на Москва.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков ми каза, че премиерът пише сам своите статии, посочва Ремчуков. “Абсолютната полза” от тях според него е, че хората виждат начина, по който мисли кандидат-президентът. Смисълът на вчерашния материал е по-специално Путин “да съобщи на своите избиратели и на всички граждани, че териториалната цялост на Русия за него е абсолютен приоритет”, добавя журналистът.

Руският премиер предлага миграционната политика на страната да бъде изведена на принципно ново равнище и конкретен механизъм за това, подчертава Ремчуков. И допълва, че би желал по-строги правила за регистрация на чужденците, идващи в Русия - “таджикистанци, узбекистанци, киргизстанци и други”. “Да не се мотаят хора, събрани в неясни групички, които стават доста, доста агресивни напоследък”, обяснява той.

Нарушителите на правилата за жилищна регистрация може скоро да бъдат хвърляни в затвора, както по времето на Сталин, пише “Московский комсомолец”, цитиран от Би Би Си. Според бившия директор на федералната служба по миграцията Вячеслав Поставнин, предложената от Путин наказателна отговорност за такива нарушения само ще увеличи корупцията сред полицаите.

“Държавната дума ще направи думите на Путин закон”, твърди обаче “Утро”. Председателят на парламента ...

Публикувана на 01/25/12 23:03 http://e-vestnik.bg/13731/umora-ot-branda-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване