01/25/12 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Цени за зелена енергия ще се определят след акт 16

Преференциалната цена за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници /ВЕИ/ да е действаща към датата на въвеждане на обекта в експлоатация, което става с акт 16. Това реши парламентът вчера, като гласува на първо четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, предложени от Валентин Николов, зам.-председател на групата на ГЕРБ. Досега това се допускаше и само с акт 15. В момента се строят мощности за 4700 мвт енергия, за около 1000 мвт са подписаните окончателни договори, а предварителните са за проекти с обща мощност от 3000 мвт. Други 700 мвт ток пък вече се произвеждат у нас, обясни Николов, цитирайки данни на енергийното министерство. Ако неуредиците при изграждането на ВЕИ централи не бъдат решени, има риск от сериозни проблеми с капацитета на елмрежата, обясниха от ГЕРБ.
От Синята коалиция ще предложат в проекта да бъдат заложени механизми за стимулиране на използването на малки фотоволтаици и ветрогенератори при бита. Според Мартин Димитров трябва да се облекчи значително режимът на свързването им към разпределителната мрежа. Между първото и второто четене на закона ще бъдат направени предложения, които да регламентират сроковете до издаване на акт 15 и на акт 16 , за да се знае за какво време държавата ще си изпълни задълженията, каза Деян Червенкондев от ГЕРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване