01/26/12 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Надал отново надигра Федерер и е на финал на Australian Open

Испанецът Рафаел Надал се класира за втория си финал на Australian Open. Испанецът продължи доминацията си над Роджър Федерер в турнирите от „Големия шлем“ и го победи след 6:7(5), 6:2, 7:6(5), 6:4 за 3 часа и 42 минути игра. Това е 18-а победа от 27 мача за испанския тенисист срещу втория му най-голям съперник в кариерата след Новак Джокович.
С успеха си Рафаел Надал стана едва 5-ият играч, който е достигнал поне 2 финала на всеки един от турнирите в „Големия шлем“. Другите са Кен Розуел, Иван Лендъл, Андре Агаси и Роджър Федерер.
Двубоят между най-успешните играчи в последното десетилетие не предложи нищо ново спрямо това, което сме свикнали да виждаме. Испанецът заложи на безмилостни атаки върху бекхенда на Федерер, който за поредна година не показа, че има идея как да се справи с простичката формула на успеха за Надал. Това е четвърти пореден финал за Надал в турнирите от „Големия шлем“. Федерер пък вече в 8 турнира от най-престижните четири няма титла (2 години), а последният му финал бе на "Ролан Гарос" 2011.
Във финала Рафаел Надал ще спори срещу Новак Джокович или Анди Мъри, които играят днес от 10,30 часа българско време. В битката при дамите Мария Шарапова и Виктория Азаренка ще спорят за трофея от Australian Open. Това стана факт, след като рускинята се наложи с 6:2, 3:6, 6:4 над Петра Квитова в драматичен двубой, продължил повече от 2 часа.
По този начин Шарапова взе частичен реванш за загубата от същата опонентка на финала на Уимбълдън миналия сезон. От своя страна световната №2 спокойно може да съжалява за отпадането си, тъй като в решителния трети сет пропусна куп възможности, което впоследствие се оказа фатално.
Съперничка на Шарапова ще бъде Виктория Азаренка, която надви шампионката Ким Клайстерс и се класира за първи път в кариерата си на финал в турнир от Големия шлем. Шампионката в Мелбърн ще има честта да стъпи и на върха на ранглистата, когато тя се обнови в понеделник. Финалът на турнира при дамите е в събота. Статистиката прави Шарапова безспорен фаворит във финала. До момента рускинята има изиграни 37 финала, в които е спечелила 24 титли. В турнирите от „Големия шлем“ Маша има 5 финала – 3 победи и 2 загуби. И докато за Азаренка този финал е първи (в „Големия шлем“), то за Шарапова е трети само в Австралия. Балансът между двете пък е равен - 3:3.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване