01/26/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Потресена Германия и опозореният президент

Ройтерс

Кристиан Вулф. Снимка: тудейнюз

Скандалите за пари, власт и политическо покровителство, свързани с германския държавен глава, го направиха за посмешище и могат да навредят на представянето на консерваторите начело с канцлера Ангела Меркел на изборите в две провинции тази година.

Президентът Кристиан Вулф, който през 2010 г. беше издигнат от Меркел на тази длъжност с предимно церемониални функции, отхвърли призивите да се оттегли заради аферите, които държавното обвинение разследва в момента. Но социологическите проучвания сочат, че повечето германци искат той да се откаже от поста.

Анализатори смятат, че Вулф се превръща в ахилесова пета за Християндемократическия съюз ХДС на Меркел, който и без това води тежка битка, за да запази властта си в провинциите Шлезвиг-Холщайн и Саар на изборите по-късно тази година.

Германските президенти разполагат с ограничени правомощия с церемониален характер, но деветимата следвоенни предшественици на Вулф съумяха да се превърнат в популярни лидери, ползващи се с голям авторитет. Президентът трябва да е въплъщение на съвестта на нацията, главно със своите речи и морално въздействие.

Но репутацията на Вулф пострада през последните шест седмици, през които той беше подложен на сериозни медийни атаки заради някои относително дребни инциденти, водещи началото си от дните, когато той беше министър-председател на провинция Долна Саксония. Взети заедно те сериозно очерниха неговия образ.

“Добре че не живеем в Средновековието”, каза Вулф в интервю за обществеността миналата неделя в Берлин, дадено за издателя на германския ежедневник “Цайт” Йозеф Йофе. Запитан защо, Вулф отговори: “Щяха да ме изгорят на кладата.”

Президентът изпита недоволството и освиркванията на тълпата в Берлин - ново падение за 52-годишния консерватор. Също така в края на миналата седмица публично беше обявен за лъжец от Щефан Венцел - местен партиен лидер от Съюз 90 Зелените в провинция Долна Саксония и депутат във Федералното събрание.

Вулф можеше да го обвини в оклеветяване на държавния глава, което да донесе на Венцел максимална петгодишна присъда лишаване от свобода, но той не отговори.

Към неволите на президента се прибавят и извършените миналата седмица от полицията обиски в дома и офиса на бившия му говорител Олаф Глезекер във връзка с разследване за корупция.

ЗАГУБА НА АВТОРИТЕТ

“Вулф загуби авторитета си и когато държи реч, хората ще се питат дали казва истината или му е платил някой спонсор, казва Геро Нойгебауер, политически изследовател от Берлинския свободен университет.

“Германците очакват президентите да са честни и почтени. В очите на обществото обаче Вулф не е нито едното, нито другото. Получил е привилегировано отношение и все още не го разбира. Той е бреме за ХДС и може да намали шансовете им на двата вота тази година.”

Вулф, който в периода 2003-2010 г. беше министър-председател на Долна Саксония, се извини със закъснение за това, че е подвел местния парламент на тази провинция във връзка с предоставен му от негов приятел бизнесмен евтин кредит в размер на 500 000 евро.

Президентът се извини и за това, че е оставил съобщение на телефонния секретар на редактора на най-продавания германски вестник “Билд”, заплашвайки го “с война”, ако ежедневникът публикува статия за частните му финансови отношения.

По-късно той беше критикуван и задето се е облагодетелствал от безплатно преместване на него и семейството му в бизнес класата на полет на “Луфтханза” до САЩ и е бил на безплатна почивка във ваканционни вили на богати бизнесмени.

Дори и негови съпартийци от ХДС осмяха претенциозния стил на летене на Вулф. “Аз си прекарвам лятната ваканция в малка вила в Дания”, каза за Ройтерс бивш министър от ХДС. “Никой не разбира защо той просто не си плаща сам.”

Президентът е изправен пред нови обвинения за това дали е бил честен, оговаряйки на въпроса дали средства на данъкоплатците не са били използвани за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване