01/26/12 20:13
(http://www.klassa.bg/)

Расмусен: България е опора за сигурността в Югоизточна Европа

Българският държавен глава изненада председателя на ЕП Мартин Шулц, като разговаря с него на родния му език


България играе водеща роля за опазването на сигурността в цяла Югоизточна Европа. Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на срещата си с Росен Плевнелиев в Брюксел вчера, съобщиха от пресцентъра на президентството.
Расмусен даде висока оценка за участието на българските сили в мисиите в Афганистан, Косово и Либия. Той подчерта, че не е настоявал за увеличаване на контингента ни в Кабул. Президентът от своя страна заяви, че страната ни се гордее с подкрепата си за алианса, добавяйки, че "искаме и можем да бъдем по-активни и интегрирани". Плевнелиев даде заявка за включването на България във взимането на решения на предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго през май.
Расмусен и Плевнелиев обсъдиха изграждането на ПРО, която трябва да осигурява ефикасна защита на Стария континент. Отново бе заявено, че тя не е насочена срещу Русия.
Срещата съвпадна с рождения ден на генералния секретар на НАТО.
В рамките на първата си визита в Брюксел българският президент разговаря и с новия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който го увери в подкрепата си. Шулц благодари на Плевнелиев, че е разговарял с него на родния му език - немски.
"Вие сте първият държавен глава, който прави това. Аз не успях да отговарям на български, но може би евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев трябва да ме научи да говоря Вашия език", каза Шулц. И допълни, че разговорът с българската делегация е обхванал три основни теми - сътрудничеството във връзка със следващия бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г., събитията в България и разширяването на Шенген.
Шулц припомни, че ЕП подкрепи с голямо мнозинство две резолюции за приемането на България в Шенгенското пространство.
Същото заяви и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, с когото бе третата среща на Плевнелиев в Брюксел.
"България трябва да бъде оценявана обективно за Шенген и да получи положителна оценка. Ние не сме съгласни тя да се обвързва с Механизма за сътрудничество и оценка на борбата с организираната престъпност и корупцията", подчерта Барозу.
Той поздрави новия български президент с проевропейската му програма, а Плевнелиев отново подчерта, че ще бъде прагматичен държавен глава и ще се стреми да изпълни дългосрочните си приоритети.
По-късно вчера се очакваше президентът да се срещне с еврокомисар Кристалина Георгиева и с наши сънародници, работещи в европейските институции.



Докладът на ЕК за България ще e неблагоприятен


Надеждите на България и Румъния да се присъединят бързо към Шенгенското пространство може отново да бъдат попарени в началото на февруари заради очаквания критичен доклад на ЕК. Това съобщават дипломатически източници от Копенхаген, цитирани от АФП.
Според агенцията, тъй като приемането на София в Шенген е свързано с това на Букурещ, проблемът за членството за едната страна кандидат означава проблем и за другата. Въпросът за Шенген не беше официално разгледан по време на срещата на вътрешните министри от ЕС в Копенхаген, но бяха разкрити проблемите, които повдига докладът на ЕК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване