01/27/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Иранските контрабандисти страдат от напрежението в Ормузкия проток

Асошиейтед прес

На зазоряване моторници без опознавателни знаци от Иран приближават към пристанището. Привечер те се устремяват обратно през Ормузкия проток, натоварени с контрабандни потребителски стоки, които варират от произведени в Китай обувки до цветя от Холандия.

При все че санкциите все повече притискат Иран, остава един нелегален път, по който може да се прави бизнес: къс морски коридор през Персийския залив, свързващ скалистата крайна точка на Оман и отстоящия на около 60 километра ирански бряг. Но дори и по този утвърден контрабанден маршрут сега се усеща ефектът от натиска върху Иран заради ядрената му програма.

Бизнесът е тръгнал рязко надолу, казват посредниците и екипажите на моторниците, защото заради рязкото понижение на курса на иранската валута клиентите на контрабандните стоки стават все по-малко. В същото време опасността да те заловят става по-голяма, защото иранските власти са засилили патрулите около стратегическите маршрути на петролните танкери на изхода на Залива.

Протокът - единственият път, по който можеш да влезеш или да излезеш от него, стана арена на политика на ръба на войната в духа на Студената война между Иран и Запада, след като миналия месец Техеран заплаши да блокира пътя на една шеста от световния петрол в отговор на новите американски санкции.

“Преди правехме по два-три курса на ден. Сега може би само по един”, каза ирански посредник, който съобщи само първото си име Агил, за да не разкрива самоличността си пред властите в неговата родина. Той гледаше как екипажите товарят пикап с болтове от фабрика в Пакистан и големи колкото маса кутии с цветя от Холандия, преди те да потеглят към пустинните планини към пристанището Касаб.

Така се вкарват контрабандно стоки, за да се избегнат иранските мита и да се внесе американска и европейска продукция, която изчезна от иранските пазари заради международните санкции. Експертите отбелязват, че потребителските стоки не пречат на опитите да се ограничи вноса на суровини за военни и ядрени цели.

“Все пак това показва, че не могат да се отрежат всички пътища към Иран, колкото и голяма да е решимостта това да стане”, каза Пол Роджърс, експерт по въпроси на сигурността в университета Брадфорд във Великобритания. “Хората ще си намерят начин”.

От тази страна на Залива контрабандистите действат с негласната подкрепа на властите, въпреки че Оман и Обединените арабски емирства ОАЕ са близки съюзници на САЩ и обещаха да наложат санкции. Пристанището е в слабо населен анклав от полуострова, който принадлежи на Оман, но е заобиколен отвсякъде от ОАЕ - наследство от последните дни на британското управление в миналия век, след което Оман и Иран получават контрола над протока.

Стоките се внасят легално в ОАЕ и шофьори с камиони ги вкарват през границата, като плащат такса от 50 дирхама 13,50 долара , за да влязат, твърдят пред Асошиейтед прес контрабандисти. В Касаб стоките се превозват в складове и след това се струпват на доковете - на по-малко от 100 метра от полицейското управление. Оманските власти не пожелаха да коментират трафика.

Бързоходните моторници от Касаб съвсем не са единственият контрабанден канал за Иран. Наркотрафикантите лесно прекосяват границите във вътрешността, с Пакистан и Афганистан, а по границата с Ирак и Турция се е разпростряла мрежата на черния пазар. Властите в кюрдските райони на Ирак от години са поставени под натиск да спират камионите с гориво, които влизат в Иран и нарушават американските санкции.
Но Касаб се откроява заради откритостта и разположението му на стратегическия Ормузки проток.

Пратка, договорена тази седмица от иранския контрабандист Агил, е доставена с рутинна ефикасност. Пикап бе паркиран в склад с дървен под, в който има стотици мастърбоксове с цигари, опаковани по три и обвити плътно със сив найлон - общо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване