01/27/12 08:47
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще посмее сега да назначи това чудо във Върховна касационна прокуратура?

Как прокурорът Росен Димов се обяснява или за ползата от писмото на Едвин Сугарев

Росен Димов, дългогодишен шеф на прокурорите в Пловдив, сега прокурор във Върховна касационна прокуратура. Снимка: Спекуланти.ком

Едвин Сугарев, бивш депутат, участвал активно в политиката, а днес просто публицист, предизвика за пореден път съдебната система с откритото си писмо до членовете на Висшия съдебен съвет по повод предстоящото назначение на Росен Димов за член на Върховна касационна прокуратура. Впрочем, това назначение за него ще бъде само формалност, защото той вече работи там, като командирован.
Сугарев прати писмото си с копия до министъра на правосъдието, главния прокурор, до посланици от ЕС, до зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг, разбира се и до всички медии.
Писмото разкриваше такива подробности от житието-битието на Росен Димов като прокурор в Пловдив, които меко казано, не го представят добре като кандидат за Върховна касационна прокуратура. Става дума за един „игрив” прокурор, който има връзки едновременно с контрабандисти, банкери, депутати, печели добре, открива сметки в чужбина, ходи на лов и сафарита в Африка и т. н., трудно може да се нарече подходящ за Върховна касационна прокуратура. А дори и за районна.

Седмица по-късно Димов на свой ред разпрати открито писмо до медиите, в което обяснява колко е чист и невинен и как Сугарев го клевети. Но не отрича нито ловните си подвизи, нито добрите си доходи, нито познанствата и контактите си. Само че всичко било законно.
Само сайтовете „Медиапул”, „Бивол”, „Дневник” и др. по-незначителни публикуваха писмото на Сугарев. Но по-късно някои вестници като „Стандарт” изпаднаха в смешно положение, защото не бяха публикували нито ред от писмото на Сугарев, но отделиха място на обясненията на прокурора. С което показаха, че са чисто и просто обслужващи властта и институциите.

Едвин Сугарев. Снимка: Таня Киркова

Но, в края на краищата - кой е крив, кой е прав?
Ето накратко най-важните моменти от писмото на Сугарев и от отговора на прокурора, от които се изяснява кой колко има основания при този сблъсък:

Димов подсъдим в Солун, с обща банкова сметка с контрабандист

През октомври 2001 г. пред съда в Тесалоники (Солун) са изправени група лица, обвинени в тежки престъпления. Сред тях фигурират: “…4. Росен Димчев Димов, жител на град Пловдив, 5. Илонка Живкова Каратодорова, жителка на София, България…” Обвинението срещу тях е, най-общо казано, в пране на пари. Централният обвиняем е грък - Георгиус Антемидис, който през 1997 г. открива сметка в банка “Македония – Тракис”, заедно с Росен Димов и Илонка Каратодорова, а през 1998 г. поисква неговото име да бъде махнато и да не фигурира като правоимащ върху тази сметка. Независимо от това вноските му в нея продължават – и през март 2000 г., когато са започнати следствените действия, нейният остатък е възлизал на 101 200 щатски долара. Сугарев казва, че от това неизбежно следва, че и взаимоотношенията на Росен Димов с „един от най-големите контрабандисти в Гърция” са продължавали поне до тази дата. В документ на гръцкия Апелативен съд се казва:
“Споменатите обвиняеми, българските граждани Росен Димов и Илонка Каратодорова стават притежатели и се явяват правоимащи на съответните влогове, с цел да прикрият истинския произход на споменатата сума, както и на останалите суми, които стават тяхно притежание в резултат на извършените от първите двама престъпни деяния – измама и повторно извършена контрабанда, споменаващи се в т. 1 и 2, т.е. узаконяват по този начин приходите на първите двама ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване