01/27/12 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Ню Йорк таймс: И демокрации, и диктатури да се готвят за недоволство и вълнения

в. Ню Йорк таймс

Протестиращи от движението “Окупирай” са преградили пътя към Нюйоркската стокова борса. Снимка: АП/БТА

Протестиращи в Москва и Кайро изпълват площадите с искане за представително правителство. По улиците на Мадрид и Ню Йорк обаче - и на Атина, която ни даде самата дума “демокрация” - недоволството вилнее с почти същата сила.

Единствените логични послания са, че лидерите по света не успяват да отговорят на очакванията на своите граждани и че Фейсбук, Туитър и други социални медии позволяват множества от хора да се струпват, когато си поискат, за да ги уведомят за това. Това не е успокояваща картина за 40-те държавни и правителствени лидери, които участват в Световния икономически форум в Давос. Сред тях има несъпоставими водачи като канцлерката Ангела Меркел от многопартийната демокрация в Германия или Мелес Зенауи, премиерът на авторитарната Етиопия.

“Това, което научихме през последните няколко години след финансовата криза и Арабската пролет е, че нестабилни страни с ограничен политически и икономически капитал са особено уязвими за комбинацията от тежък икономически застой и революция в комуникациите”, каза Ян Бремер, председател на Евразия Груп - консултантска фирма в Ню Йорк, оценяваща политическия риск. “Тези нестабилни страни са най-различни”, каза Бремер, който ръководи дебат в Давос вчера за състоянието на демокрацията. “Някои са авторитарни, други са демократични”.

По груби статистически данни демокрацията е била подкопана миналата година, според годишното проучване на правозащитната група във Вашингтон “Фрийдъм хаус”. В публикуван миналата седмица доклад “Фрийдъм хаус” изброи 12 страни, в които демокрацията е отбелязала напредък, и 26, в които нивото на свободата е спаднало.

В същото време въстанията от Арабската пролет в Египет, Тунис и други близкоизточни страни отбелязаха демократичен напредък. “Ние смятаме, че събитията от 2011 г. са по-скоро положителни, отколкото отрицателни”, каза Арч Пъдингтън, вицепрезидент, отговарящ за проучванията във “Фрийдъм хаус”. “Ние смятаме, че арабските бунтове са трансформиращо събитие, подобно на тези през 1989 г. и 1991 г., когато се разпадна Съветският съюз. Тази част от света бе затворена за разпространението на свободите. Сега нещата се раздвижиха”.

Никой не може да предскаже със сигурност какъв вид общества ще се родят от тази бъркотия. Превъзходството на американската и европейската демокрация вече не изглежда така ясно както преди десетилетие. Политическите възгледи в САЩ са поляризирани, а общественото доверие в Конгреса е ниско. Дълговата криза в еврозоната продължава, а европейски лидери водят безкрайни кавги как да я решат.

Най-влиятелният лидер в Европа може да се окаже Марио Драги, председател на Европейската централна банка, който бе назначен от избрани служители, но не може да бъде уволнен и е независим от политически контрол. Показателно е, че в пълен с банки град франкфуртският клон на движението “Окупирай” избра поляната пред Централната банка, за да издигне палатков лагер. Участници казаха, че протестират срещу липсата на демократична отчетност. В същото време Гърция и Италия са водени от неизбрани технократи, чийто решения са силно повлияни от Германия.

Много хора в много страни изглежда са уморени и разочаровани. Дори стълбове на държавността са разклатени. Клаус Шваб, изпълнителен директор на Световния икономически форум, чиито годишни срещи в Давос са финансирани основно от корпорации, изглеждаше неотдавна така, сякаш е готов да разпъне палатка в парка Зукоти, леговището на протестите “Окупирай Уолстрийт”, което бе разчистено през ноември. “Капитализмът в настоящия му вид вече не пасва на света около нас”, каза Шваб в изявление миналата седмица. “Не успяхме да научим уроците от финансовата криза от 2009 г.”, добави той.

В много части на света връзката между демокрацията и икономическия растеж вече не изглежда стабилна. Някои от най-динамичните икономики в света са в страни като Китай и Виетнам, където протестиращи са арестувани и хвърляни в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване