01/27/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Русия ще плати цената за перченето на Иран

Утро.ру

Владимир Путин с иранския президент Ахмадинеджад. Снимка: АП/БТА

Предположението, че петролното ембарго на ЕС срещу Иран рязко ще оскъпи нефта в световен мащаб, изглежда е далеч от реалността. При всяко положение САЩ са готови да сторят всичко възможно, за да не допуснат подобно развитие.

В посланието си към Конгреса във вторник вечерта Барак Обама съобщи, че започват сондажни дейности в над три четвърти от горивните находища в американския шелф: “През последните три години разрешихме проучвания из милиони акри петролни и газови находища; тази вечер ще разпоредя на правителството да отвори над 75 на сто от потенциалните ни ресурси в шелфа”.

Тази стъпка цели да намали зависимостта на САЩ от чуждестранните енергийни ресурси и да увеличи работните места. “Само петролът обаче не е достатъчен. Страната ни се нуждае от единна всеобхватна стратегия, която ще позволи да развием всички енергоизточници в САЩ. Тази стратегия ще допринесе за чиста околна среда, поевтиняване на енергийните ресурси и създаване на нови работни места”, подчерта Обама.

Американските власти се стремят да държат замразени енергийните си ресурси още от средата на миналия век; тази политика до голяма степен обуслови формирането на световния петролен пазар в днешния му вид. Основните тенденции там и до днес се определят от неколцината най-големи потребители (САЩ, Китай, Индия, страните от ЕС) и доставчици (Саудитска Арабия, Русия, Норвегия, Иран).

Премахването на който и да било елемент от тези две групи крие риска от дестабилизиране на пазарната ситуация, водещо до резки промени в котировките. През 80-те например един сговор на близкоизточните доставчици начело със Саудитска Арабия срути световните цени и това бе сред причините за икономическия крах на Съветския съюз, неспособен да издържи конкуренцията в петролния сектор при ниски цени на пазара.

Ако бъдат разконсервирани 75 на сто от находищата в американския шелф, след известно време Америка може да излезе от групата най-големи вносителки на петрол с всички последици за световния пазар. Съвсем наскоро САЩ успяха по подобен начин изцяло да се справят с друг енергиен проблем - газовия. Щатите започнаха да прилагат технология за добив на природен газ от шистови скали и през 2010 г. изпревариха Русия по износ на синьо гориво.

Както личи, изявлението на Обама може до голяма степен да компенсира влиянието на “иранския фактор”, още преди да започне разработката на шелфовите запаси. А държавите от ЕС, одобрили в понеделник въвеждането на петролно ембарго срещу Иран от 1 юли, ще се наложи да търсят алтернативни доставчици. Тук впрочем също не се очертават засега особени проблеми - Саудитска Арабия обяви, че увеличава добивите с 2 милиона барела дневно.

Тъй че санкциите срещу Иран едва ли биха могли рязко да повишат цените на петрола на световния пазар. Което обаче влошава най-близките икономически перспективи на Русия - цените над 100 долара за барел са необходимо условие, за да поддържа тя своя икономически растеж и нивото на бюджетните разходи.

Предполагаше се, че поскъпването във връзка с изострената ситуация около Иран ще помогне на Русия да премине през трудния период - 2012-2013 г. Сега впрочем е трудно да предскажем дали цените ще скочат наистина. Няма обаче шансове да се повтори петролната криза от 1973-1974 г., избухнала поради рязко намалялото предлагане на “черно злато” от арабските държави.

Фактически ситуацията може да се изостри, само ако в Персийския залив започнат военни действия. Ако Техеран, недоволен от ембаргото, се престраши в крайна сметка да затвори Ормузкия проток, пазарът тутакси ще изгуби не само петрола от Иран, но и доставките от редица други страни в Залива, включително Саудитска Арабия.

Твърде спорни са обаче перспективите да се стигне до този сценарий. Ако Иран блокира Ормузкия проток, камо ли да започне военни действия, това ще е равносилно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване