01/28/12 13:47
(http://radiomilena.com/)

Учениците от гимназията по туризъм в Поморие демонстрираха пред отбрана публика уменията си в кухнята

Красивият български град Поморие даде в петък, 27 Януари, старта на Националната младежка програма „Жива кулинарна традиция“. Бъдещите шеф готвачи от морското градче бяха първите участници в инициативата, които демонстрираха пред целия град на какво са способни в кухнята.

Събитието се проведе в комплекс „Атриум“, където младежите от ПГТ „Алеко Константинов” , под вещото ръководство на класния си ръководител Живка Вълканова, приготвиха отбрани вкусотии по традиционни регионални рецепти. Учениците, които показаха таланта си, бяха Диана Мавродиева, Ивелина Стамболиева, Христо Кръстев, Красимира Николова и Щилияна Асенова.

10 бяха ястията, избрани от бъдещите кулинари за представянето им в програмата -

баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут.

Сред гостите на събитието бяха кмета на Поморие Иван Алексиев, Диана Апостолова, зам.кмет по образование, култура и хуманитарни дейности, Елена Мурджева, омбудсман на община Поморие, бившият директор на Професионалната гимназия в града г-н Гуджуков и настоящият Гильов, както и много представители на местния бизнес и жители на града.

Поморие е и мястото, където вече 2 години през септември се провежда кулинарният фестивал „Пъстра трапеза“.

Участие в представянето взеха:Гранд Хотел Поморие, „БиСиСи Хандел” ЕООД, Спа хотел „Сейнт Джордж“, Винарска изба „Тохун” ООД, „Джейелпи” ЕООД,  „Захаро” ООД, „Мистрал 66”, Закусвалня „Светлана Матева”,  Тракийско дружество.

 

Във връзка с кулинарните демонстрации, Кметът  Иван Алексиев награди  с безплатна  екскурзия  и посещение на мероприятието най-добрите  ученици осмокласници от региона. За съжаление наградата не беше осъществена, заради лошите метеорологични условия, за което наградените нямаха възможност да наблюдават  работата на младите кулинари от ПГТ „Алеко Константинов”.

Директорът на училището Димитър Гильов връчи награди на бъдещите шеф-готвачи.
Представянето беше разнообразено с мажоретен състав, форклорен танцов състав „Раковина“, деца от ОДК Поморие и дамски хор към тракийско дружество Поморие.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване