01/29/12 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Николай Младенов, министър на външните работи: С Европейския финансов пакт интересите на България са защитени

Текстът на Европейския финансов пакт, договорен от страните - членки на Европейския съюз, както и ясният мандат за преговори, даден от Народното събрание, са достатъчна гаранция за това, че България, подписвайки този пакт, няма да си създаде допълнителни препятствия за в бъдеще. Т. е. когато стане част от еврозоната, няма да се пречи на свободата на икономическата политика да прави реформи в обществото, да поддържаме ниски данъци, защото за страна като нашата това е ключов елемент от цялостната ни национална стратегия за постигане на по-високо икономическо развитие. Когато стигнем до това ниво, до средноевропейско икономическо развитие, бихме могли да говорим за политики, които биха довели до някакво уеднаквяване на данъците в Европа. Ние не сме сами в тази си политика и в тази своя позиция. Немалко държави, предимно страните от бившата Източна Европа, застъпват тази позиция. Важно е да се знае, че интересите на страната ни на този етап са гарантирани.
Работата по този пакт бе трудна. Това е първият, бих казал сложен, а и комплициран договор, с който се сблъскахме, откакто сме в Европейския съюз. Смея да твърдя, че се справихме доста добре.

Няма потребност от референдум

Не споделям тезата на моя предшественик Ивайло Калфин, че решението за присъединяването на България към Европейския финансов пакт, трябва да се подложи на референдум. В българската конституция ясно са заложени правомощията на Народното събрание, на правителството да взима отношение по такива въпроси, да преговаря и впоследствие да ратифицира такива договори. България беше една от първите страни в Европейския съюз, декларирали, че не могат да подпишат такъв договор без консултации с националния парламент. Министър-председателят Бойко Борисов каза това ясно и недвусмислено. После подобна позиция заявиха и останалите страни, които са извън еврозоната.
Така че процедурата е извървяна. На всеки един етап ние сме информирали Народното събрание. Процедурата е комплицирана, имаше много подводни камъни и не беше лесно да се гарантира както българският интерес, така и развитието на Европейския съюз като цяло. В началото този договор не беше част от договорното право на ЕС и ние тръгнахме оттам, отстоявайки своите позиции. В последния текст – този, който ще се обсъди от премиерите на страните членки днес - договорът вече влиза в рамките на европейското право. Това е и една от целите, които си бяхме поставили. Очакванията са на 30 януари, на неформалния европейски съвет, да се състои поредното обсъждане, да се вземе политическо решение от страните, които го подписват, и евентуално на 1 март да се състои и официалното подписване.
Желанието на страните от еврозоната е колкото се може по-бързо договорът да влезе в сила. Те се надяват това да стане в рамките на 1 година от подписването. После при ратификацията страните извън еврозоната, вкл. и България, ще излязат с тълкувателни декларации, в които ще заявят своите съображения за начина, по който ще прилагат договора, в зависимост от това кога той ще влезе в сила. Всичко това ще бъде посочено в едностранната тълкувателна декларация, която Народното събрание ще приеме при ратификацията.

Визитата на държавния секретар на Щатите е отдавна подготвена

Посещението в България на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън е отдавна подготвено. То има няколко цели. Първо да поговорим сериозно за стратегическото партньорство, което има между България и САЩ в областта на сигурността, в НАТО и във всички системи, в които заедно участваме и в които имаме съществени ангажименти един към друг. Ще говорим и за операциите на НАТО в Афганистан. Това е неизбежно. Това продължава да бъде много важна мисия, имайки предвид, че през май в Чикаго ще бъде срещата на Северноатлантическия алианс.
Аз се надявам да поговорим сериозно и по въпросите за перспективата за американската визова политика по отношение на България и за определени договорености, които искаме да постигнем по отношение на признаването на трудовия стаж на българите, които са работили в САЩ.

Изказването е пред БНР
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване