01/29/12 23:45
(http://e-vestnik.bg/)

Тревожни прилики между Америка днес и Съветския съюз преди разпадането

в. Вашингтон пост

Предстоящите дебати за американската “сила” на международната арена

Външнополитическата тема, която би трябвало да бъде водеща в тазгодишната кандидат-президентска кампания, е “американското обновление”. Всеки кандидат твърди, че има стратегия за спиране на упадъка на Съединените щати, но техните варианти често представляват “още от същото”, а това няма да проработи.

За да предизвикам ободряваща дискусия за това, което всъщност е нужно за съживяване на силата на САЩ през следващите няколко десетилетия, препоръчвам една нова книга - “Стратегическо виждане” на бившия съветник по националната сигурност на президента Джими Картър Збигнев Бжежински. Въпреки че работеше при президент, който се превърна в символ на “отслабването” на САЩ в края на 70-те години, Бжежински винаги е бил в крилото на “ястребите”, на “реалистите” в своята партия и в книгата е особено критичен към политиките за запазване на статуквото.

Бжежински излага в книгата пробуждаща теза - че има “тревожни прилики” между Америка днес и Съветския съюз точно преди разпадането му, включително “застинала система на управление, която е неспособна да осъществи сериозно преразглеждане на политиките”, смазващ военен бюджет и провалящ се “десетилетен опит за завладяване на Афганистан”.

Същността на стратегията на Бжежински е, че Америка трябва да стане достатъчно силна, за да действа като “отговорен партньор на надигащия се и все по-настъпателен Изток. Той вижда бъдещата роля на САЩ като “балансьор” и “помирител” между азиатските държави, които, ако бъдат оставени да се оправят сами, ще се забъркат в заплетени борби.

Бжежински настоява, че за да постигнат това съживяване, Съединените щати трябва да действат в тясно сътрудничество с демократизираща се Русия и Турция (при положение че те продължат по същия път), за да изградят, както той го нарича, “по-широк Запад”. Ако Съединените щати проявят прекалена смелост и се опитат да действат сами или действат твърде меко в опит да постигнат разбирателство между надигащите се сили, ги очакват неприятности.

Така стигаме до сърцевината на политическите дебати в тази кандидат-президентска кампания: какво означава американската “сила” през 21 век? Дали става дума за възстановяване на силата и привилегиите, които са имали Съединените щати, да речем, в годините на Роналд Рейгън? Или става дума за нещо, което е по-скоро свързано с промени в глобалния баланс? Бжежински би одобрил второто, но да погледнем какво казват кандидатите.

Във всички дебати на Републиканската партия от водещите кандидати Мит Ромни и Нют Гингрич се чуват настойчиви призиви за възстановяване на силата на САЩ. Те извикват спомена за една загубена Аркадия и изказват идеята, че Съединените щати могат да си възвърнат изключителния статут на “град на хълм”, издигащ се над другите държави.

Типичните предписания на Републиканската партия включват главно показване на мускули: по-голям натиск върху Иран; повече тайни операции на ЦРУ срещу Иран, Сирия и други съперници; по-твърди търговски политики към Китай. Подразбиращата се идея е, че усилията на президента Обама за подобряване на отношенията със съюзниците и за действия чрез ООН са признаци на слабост и че силна Америка трябва да стои начело.

Проблемът на варианта на Републиканската партия е, че Америка вече е със схванати до крайност мускули. За да упражнява сила сполучливо, тя има нужда от добри съюзници. Ако Бжежински е прав и “по-широкият Запад” изисква сътрудничество с Русия и Турция, тогава част от приказките на Републиканската партия за изключителност дават обратен резултат - малко повече от напразно перчене. Обама всъщност започна работата по облагородяването на тези нови партньори с “рестартирането с Русия” през 2009 г. и търпеливата си дипломация към Турция.

Понякога изглежда, че кандидатите на Републиканската партия презират глобалната “реалполитик” и споделят романтичния унилатералистки възглед на неоконсервативното крило на партията. Ромни например отхвърли идеята за мирни преговори с талибаните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване