01/29/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Турция няма да се присъедини към ембаргото срещу Иран

 Турция няма да се съобрази с предложените от ЕС нови санкции срещу Иран, заяви външният министър Ахмет Давутоглу, цитиран от ИТАР-ТАСС. “Турция не е съгласна с въведената забрана за покупка на ирански петрол”, подчерта той на среща на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив в Истанбул. Давутоглу добави, че Анкара ще участва само в тези санкции срещу Иран, които бъдат одобрени от Съвета за сигурност на ООН. Сътрудничеството с Техеран в областта на енергетиката също ще продължи. Иран доставя около 30% от използвания в Турция петрол и големи количества природен газ.
В същото време коалицията на левите партии в Гърция също порица решението на ЕС да забрани вноса на петрол от Иран като подкрепящо политиката на САЩ и Израел в Близкия изток, съобщи Прес тв. Според левите в парламента новите санкции пренебрегват изявленията на Иран, че не цели да се сдобие с ядрени оръжия.
Вчера инспекторите от МААЕ започнаха тридневно посещение в Иран, което трябва да определи целите на ядрената програма на страната, предаде Ройтерс. Иранското външно министерство обеща да отговори на всички въпроси на МААЕ и заяви, че посещението ще бъде тест дали агенцията е “инструмент” на големите сили. Външният министър Али Салехи добави, че скоро ще пише на външния министър на ЕС Катрин Аштън за насрочването на нови ядрени преговори. Европейското ембарго да влезе в сила на 1 юли, решиха външните министри на 23 януари. Забранена е и търговията с петролни продукти, диаманти и ценни метали, а активите на Иранската централна банка в ЕС се замразяват. В отговор иранският парламент предложи закон, който предвиждаше незабавно прекратяване на нефтения износ за Европа. Целта е да се дестабилизират неустойчивите икономики на страни от ЕС като Гърция и Испания. Вчера депутатите в Техеран решиха да отложат разглеждането му. Самият текст не е готов според енергийната комисия на парламента, цитирана от “ИЮ Бизнес”. Очаква се подготовката на закона да приключи в петък. Иран изнася 2,5 милиона барела на ден, като около 20% от тях се насочват към ЕС, предимно Италия, Испания и Гърция. Ръководителят на Националната иранска нефтена компания Ахмад Калебани заяви, че Техеран е готов да прекрати износа за Европа във всеки момент, а клиенти от други региони са готови да купят петрола. Той добави, че очаква петролът да достигне 120 до 150 долара за барел.



Ирански топексперт очаква цени до 150 долара за барел
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване