01/30/12 15:33
(http://radiomilena.com/)

Бойко Борисов: Всички да затягат коланите като нас

Преди около час започна извънредната среща на Европейския съюз в Брюксел, малко по-рано обаче българският премиер Бойко Борисов заяви, че присъединяването на България към Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз няма да бъде обвързано с поемането на допълнителни финансови задължения или ангажименти за хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се държави. Борисов припомни, че за взимането на това решение е оторизиран и от Народното събрание, предаде агенция КРОСС.

С участието си в договора страната ни ще е част от въвеждането на строги фискални правила за държавите-членки. С това се утвърждават принципите, които България следва за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макрофинансова стабилност. „Досега се говореше за наказания на страните, които не спазват финансова дисциплина, а това е лесно изпълнимо. Нека всяка държава да затяга коланите като нас”, подчерта премиерът Борисов.

Според него, бюджетната дисциплина, която спазва България, е заслуга на много правителства, включително и на сегашното. „Важното е и в бъдеще да спазваме такава политика като работим за икономически растеж, създаваме нови работни места, водим борба с данъчните измами, насърчаваме средния и малък бизнес”, подчерта още министър-председателят преди срещата. Предвижда се по време на заседанието в контекста на влошаващата се икономическа ситуация и на задълбочаващата се дългова криза, да бъдат обсъдени теми, посветени на икономическия растеж и заетостта. Целта на извънредното заседание на Европейския съвет е да се обсъди и финализира проекта на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Както стана ясно в кулоарите на срещата на високо равнище, ЕС е готов да отдели за стимулиране на растежа и създаването на нови работни места 82 милиарда евро от неизползвани фондове от единния бюджет на ЕС за периода 2007-2013 година, като част от средствата ще бъдат насочени и за кредитиране на малкия и средния бизнес в страните от ЕС.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване