01/30/12 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Стачка на трите големи синдиката блокира Белгия

Белгия беше частично парализирана от обща стачка на синдикатите против мерките за икономии на кабинета, каквато не е имало от 1993 г., предаде АФП. Тогава за последен път са се обединили трите основни синдиката на кралството. Транспортните работници започнаха стачката още в 22 часа в неделя. Железопътният транспорт, включително високоскоростните международни влакове Thalys и Eurostar от Париж, Амстердам и Лондон, беше спрян целия ден. В Брюксел не работеха трамваите, автобусите и метрото, в цялата страна общественият транспорт беше нарушен. Няколко полета бяха отменени на главното летище в столицата и имаше закъснения, но като цяло въздушният транспорт се движеше почти нормално. Стачката съвпадна със срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Поради нарушения транспорт датският премиер Хеле Торнинг-Смит кацна във военновъздушната база Бовшен близо до столицата, след което отпътува към Брюксел с хеликоптер. По подобен начин са превозени и другите чуждестранни ръководители, съобщиха белгийски медии.
Работещите на пристанището в Анверс също стачкуваха. Множество пътища и магистрали в страната бяха блокирани в знак на протест срещу мерките за икономии. Социалистическото правителство на Елио ди Рупо цели намаляване на дефицита с милиарди евро, съобразно с европейските норми.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване