01/31/12 23:18
(http://e-vestnik.bg/)

Да свикнеш с кочината - София - най-добър град за живеене

Павилиони в редица на всяко кьоше - дори в Истанбул няма толкова. Снимка: e-vestnik

Тазгодишната класация на радио „Дарик” и „24 часа” определи София като най-добрият град за живеене в България за 2011 г. Така беше и през 2009 г. Сега дори усмихнатият нов президент Плевнелиев връчи наградата на не по-малко усмихнатата нова-стара кметица Фандъкова.

Какво й е хубавото на София?
Това е най-скъпият за живеене град. Това, че била ниска безработицата (един от критериите в класацията) е безполезно, при положение, че наемите ти прибират парите. Че ако се храниш 2 пъти дневно навън, защото такава ти е работата, означава да се ръсиш само за това 400-500 лв. на месец, освен ако не караш на банички. Евтини ресторанти (за българските заплати) почти няма, евтини столове и закусвални - нарядко (и повечето са толкова долни, че гладът ти минава като влезеш). Иначе един от критериите в класацията бил брой на заведенията.

Това, че имало кувьози и техника за спасяване от инфаркти в болниците (друг от критериите) предимство ли е, след като може да умреш, докато чакаш 40 минути да дойде Бърза помощ? Предимство ли са множеството болници и специалисти, след като ще ти поискат без никакво законово основание пари за спешна операция и т. н.?

Това, че има летище в близост (още един критерий), всъщност предимство ли е, след като редовно пътуват със самолет по-малко от 1% от софиянци, а няколко квартала се намират под рева на самолетите? Там ли е най-хубавото място за живеене?

Паркиране нощем - до средата на булеварда пред парламента. Снимка: e-vestnik

София е място, задръстено от коли. Регистрирани са 1,2 млн. - почти колкото са жителите. За сравнение, в Копенхаген колите са само 90 000 (деветдесет хиляди), при почти същото население.

София е място без велосипедни алеи. Някой общински идиот очерта такива алеи тук-там върху няколко по-широки тротоара. За сравнение - в Стокхолм, например, има 500 км велосипедни алеи.

София е място, където най-масовата търговия е съсредоточена в павилиони и сергии, които се трупат в редица на всяка спирка, всяко кьоше и площадче, като единственият критерий за тяхното присъствие, е размерът на рушвета за общинаря, който ги разрешава.

София е място, където архитектурната мисъл е решила, че транспортната артерия “Люлин” - “Младост” трябва да минава диаметрално точно през центъра по жълтите павета, като през селски мегдан. Нито един град в Европа няма такова мъдро решение.

София е място, където общинските архитекти приемат за нормално да строят улици без тротоари - справка Бояна, Драгалевци, новите жилищни райони около Зоологическата градина и др. Там коли се борят за платното с бягащи встрани сред пръски кал пешеходци.

Типична улица в Бояна, в най-престижния район. По правило тротоари липсват въобще или са символични. Тук поне улицата не е изровена. Снимка: Жан Пиер Русо

София е и място, където много квартали са въобще без канализация, сред които и престижни и скъпи като Бояна, например.

София е място, където сградите от десетилетия се строят в нарушение на нормативи, които никой не е отменял - на всеки апартамент - паркомясто. На всяка административна сграда - съответни паркоместа. Няма такова нещо. Само хипермаркети като „Метро” и др. подобни си купуват земя и строят паркинги. Архитектите на София проектират и дават разрешения за блокове, кооперации, хотели и зали с по 5-10 пъти по-малко паркоместа от нормативите. Или въобще без. Затова са задръстени с коли уж престижни квартали като „Лозенец”. Затова стотици коли задръстват всяка тревна площ край нови изложбени зали - например тази срещу ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване