01/31/12 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Хавана посрещна Дилма Русеф с очаквания за инвестиции

Бразилският президент Дилма Русеф пристигна на двудневна визита в Куба, чиято цел бе заздравяването на търговските връзки между двете страни и евентуалното обсъждане на темата за защитата на човешките права, съобщава Ройтерс.
Държавният глава посети пристанището Мариел край Хавана. Проектът за неговото разширяване е една от най-големите бразилски инвестиции в Куба. Компанията Odebrecht финансирала 80% от общата стойност на грандиозния проект - 683 млн. долара. Амбициите са Мариел да се превърне в главно търговско пристанище и център на петролната индустрия в района.
Карибският остров очаква подкрепа от Бразилия и за развитието на земеделието си. Odebrecht заяви намерения да работи с компании от захарната индустрия. Сред основните цели е увеличаването на продукцията на голяма мелница в провинция Сиенфуегос. Вече имало планове и за производство на етанол от захарна тръстика.
Бразилия е вторият по важност търговски партньор на Куба в Латинска Америка след Венецуела. Предшественикът на Русеф - Луис Инасио Лула да Силва, също полагаше усилия за скрепяване икономическите връзки между двете страни.
По-късно вчера Дилма Русеф трябваше да се срещне и с кубинския си колега Раул Кастро и по-големия му брат Фидел. Именно неговата революция от 1959 г. вдъхновила настоящия бразилски президент за политическата й кариера, припомня Ройтерс. През 1970 г. тя бе арестувана и прекара три години в затвора заради партизанската си дейност.
Очакваше се новината за смъртта на кубинския дисидент Вилмар Вилар да накара Русеф да повдигне въпроса за човешките права пред властите в Хавана. Медиите в Бразилия обаче коментираха, че тя едва ли ще направи това публично. Вилар почина преди дни зад решетките, след като проведе гладна стачка в знак на протест срещу наложената му 4-годишна присъда.
Миналата седмица бразилското правителство даде виза на блогъра-дисидент Йоани Санчес. Тя ще посети страната през февруари, за да покаже там свой документален филм. Кубинските власти пък считат Санчес за един от най-големите си врагове и многократно я възпират да пътува зад граница.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване