02/01/12 17:08
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ дава старт на дискусиите за АСТА

ГЕРБ дава старт на дискусиите и широкото обсъждане по ACTA, като идната сряда по инициатива на трите парламентарни комисии - икономическата, културната и транспортната, ще бъдат изслушани министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов и експерти от двете ведомствата. Това каза за „Класа“ председателят на комисията по културата, гражданското общество и медиите – Даниела Петрова. По думите й целта е да се получи широк дебат, след който да бъде взето информирано решение за позицията на държавата по търговското споразумение.
Междувременно в НС от левицата поискаха оттегляне на подписа на българското правителство под търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. Депутатът от Коалиция за България Ивелин Николов посочи, че БСП ще бъде против ратификацията на споразумението, ако то стигне до парламента. Според Николов текстът на АСТА целенасочено обслужва полицейщината и едри корпоративни интереси, като според него се нарушава правото на свободен достъп до информация и се подвеждат под един знаменател потребителите - физически лица, и тези, които използват такава информация с търговска цел.
В свое изявление пред бТВ министър Трайков уточни, че правителството е дало мандат на посланика ни в Япония да подпише търговското споразумение под условие. По думите му, предстои изготвяне на проект за ратификация, в който ще бъдат включени резервите на страната ни по отношение на текстовете в АСТА. Трайков уточни, че готвеният нов законопроект не предвижда промяна в нашето законодателство и не предвижда промяна в общото законодателство на ЕС.
„Ангажирам се от сега, че ще има кръгли маси, дебати по въпроса. Това, което трябва да стане като публично говорене, ще се случи“, каза министър Трайков.
“Вярвам в разума на Европейския и българския парламент. Законодателството ни по отношение на онлайн средата в последните 10 години е разумно и на място. ЗЕС и Законът за електронната търговия са добри.“ Така Страхил Иванов, председател на Сдружението на интернет доставчиците, коментира пред „Класа“ казуса АСТА към днешна дата.
“Мисля, че нашата демокрация е съизмерима с европейската и се надявам държавата да се вслуша в позицията на онлайн индустрията и потребителите. Считам, че АСТА съгласно оригиналните текстове ограничава изключително много права, сред които: свободата на словото, защитата на личните данни, презумпцията за невинност“, обясни Страхил Иванов. По думите му е абсурдно да се вменява на интернет доставчиците полицейски функции. „Идеята за контрол в интернет, мотивирана за предпазване от престъпления по отношение на правата, е разбираема, но контролните функции от страна на провайдърите са трудно изпълними. АСТА – да, но не в този й вид!“, обобщи Страхил Иванов. Според адв. Светослав Димитров – изпълнителен директор на Сдружението на независимите интернет доставчици, изискването за тотално следене в мрежата всъщност е технически невъзможно и икономически непосилно за изпълнение.
От браншовото сдружение на доставчиците изразиха принципната си подкрепа в борбата с пиратството в глобалната мрежа, търговията с фалшификати и нарушаването на патентите на търговските марки и успоредно с това несъгласието им по отношение на предвижданите от ACTA отговорности за членовете на сдружението да следят интернет трафика и да носят отговорност за предполагаеми нарушения на тези права.
„АСТА би създала фарс в интернет средата. ACTA налага тотално следене на потребителите и слага абсолютен край на анонимността в интернет пространството. Опитват се да ни вменят задължения, които не са типични за доставчиците на интернет услуги – да следим трафика и да събираме информация. Инвестицията в хардуер и ресурси ще е в размер на стотици милиони евро само за страната ни“, коментира Светослав Димитров.
Оттук нататък следват публични обсъждания с цел взимане на информирано решение, МИЕТ трябва да подготви новите текстове, в които ще бъдат включени и резервите на страната ни, след което правителството ще го изпрати в НС за доразглеждане и прецезиране. След ратификацията на документа от парламента България вече ще бъде обвързана със споразумението.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване