02/01/12 14:57
(http://radiomilena.com/)

Поморие иска помощ от държавата, за да се спаси от потъване

Започва реализирането на два проекта за брегоукрепване, търсят се средства за още „горещи точки”

Валежите и бурното море изправиха отново на нокти жителите на Поморие. През последните години морето прелива и застрашава къщите на първа линия, лодките и хората, съобщава Фактор. По искане на областния управител Константин Гребенаров конфликтните точки са описани и ще бъдат изпратени до компетентните институции с искане за финансиране от държавата, информираха от областната администрация.

Община Поморие иска финансиране за местността Косата, където пострадаха почивни домове, както и за други проблемни зони на нейна територия. „Подали сме местата и разчитаме на финансиране за изграждане на брегоукрепителни съоръжения”, заяви кметът Иван Алексиев.

Общината вече е спечелила проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ за брегоукрепване точно в тази част – централната крайбрежна зона и улица „Морска“, където имаше най-много засегнати от водата къщи. Дигата на това място е амортизирана. Строена е преди повече от 30 години и преди година не издържа на напора на 5-баловите вълни. Аварийно за спасяване на положението бяха натрупани камъни, но това не решава генерално проблема.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа да финансира проект за брегоукрепително съоръжение по Оперативна програма за дребномащабна инфраструктура с мотива, че районът не е свлачищен. Тази година обаче проектът е одобрен.

Предстои обявяване на обществена поръчка и избор на изпълнител за реализиране на новия проект, който е на стойност 1,1 млн. лева. Брегоукрепителните дейности трябва да приключат в рамките на една година.

„Докато това стане, ако възникнат нови проблеми, тъй като морето е непредвидимо, имаме готовност да реагираме отново с насипване на камъни”, увери кметът Алексиев.

Друга гореща точка за Поморие е от къмпинг „Европа“ до Военно-почивния дом в Сарафово – там свлачищните процеси са много големи. „За там има 8,5 млн. лева за брегоукрепване, одобрени от правителството, в момента тече проектиране и когато проектът бъде готов, ще се обяви обществена поръчка за изпълнител на това мероприятие”, каза още Иван Алексиев.

По думите му има още конфликтни зони и само сериозно финансиране от държавата може да даде възможност да бъдат решени проблемите.

Местните хора си спомнят с ужас за минали наводнения, когато са били пред евакуация, и се молят да не се стига пак дотам.

Ниските точки на българското Черноморие потъват

Черно море руши бреговете си, като всяка година залива все по-голяма част от сушата, съобщиха от Института по океанология към БАН. Експертите са на мнение, че промените в атмосферните условия правят морето ни все по-бурно и опасно. Отчетено е повишение на морското равнище от цели 30 сантиметра от средата на миналия век досега.
В резултат на това от Руската академия на науките прогнозират, че на българска територия е възможно да бъдат залети най-ниските точки – това са Поморие, Слънчев бряг, Балчик, Златни пясъци, части от Албена и Варна.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване