02/01/12 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Промишленото производство в Европа стабилизира еврото

Еврото спря възходящия импулс на долара в сряда на фона на изненадващо добрите данни за промишленото производство в еврозоната. Новината се оказа напълно достатъчна, за да върне позагубеното през последните три сесии доверие в единната валута. Двойката евро/долар възстанови напълно сутрешните загуби и преди отварянето на американските пазари вчера се търгуваше с актив от близо 1% на дневна база при цена от 1.32. Измерителят на промишленото производство в еврозоната регистрира покачване до 48.8 пункта за януари от декемврийските 46.9 пункта. Данните изпревариха и средните предварителни прогнози за ръст до 48.7 пункта. Това е и най-високата стойност на показателя за последните пет месеца.
Доларът загуби позиции в общо 14 от 16-те си основни кроса заради склонността на пазарните участници да търсят повече рисковите активи. Японската йена поскъпна срещу американската валута за пети пореден ден. Това засили спекулациите, че централната банка на Япония ще се намеси отново в опит да понижи цената на йената и да намали стойността на експорта си. Последната интервенция на банката бе през октомври миналата година.
Междувременно „Блумбърг“ предаде, че швейцарският франк продължава да се покачва спрямо единната валута и вчера стигна четиримесечен връх, като доближи тавана, определен от Швейцарската централна банка. Така през търговската сесия франкът се движеше на ниво от 1.204 за евро, след като по-рано поскъпна до 1,203. Анализаторите отчитат, че разходите за защита срещу спада на еврото спрямо франка са се увеличили сериозно последните дни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване