02/01/12 12:20
(http://e-vestnik.bg/)

Студ и заблуди - за тока, за климата, за парното

Студът би 60-70-годишни рекорди в различни краища на България. 31 градуса в Севлиево звучи като сибирска зима. Някои се обаждат - „Аре, бе, кво ни плашите с глобално затопляне, я къв е студ”. Да, и той е именно от глобалното затопляне. При повишаване на температурата на земята настъпват точно такива климатични аномалии - бесен студ тук и там, после тежка суша, горски пожари и т. н.

Путин също се подиграваше с глобалното затопляне, като каза преди 2 години на съвещание за подготовка за зимата - „Ние трябва да помислим не за глобалното затопляне, а за глобалното застудяване”. И след година тайгата се подпали от горещини от Сибир чак до Москва, и столицата живя почти месец в пушеци от горските пожари наоколо.

Има да видим още у нас, ще има и суша, горски пожари, особено с това население, което пали огньове и стърнища навсякъде.

Засега от студа България постави още един рекорд - 7300 мегавата максимално натоварване на енергийната мрежа на страната. Предишния рекорд беше преди 2 години, когато въпросният Путин спря газа за Европа и България (а сега заради студа само го е намалил с 10-ина процента - хем иска да го продава на Европа, хем завърта кранчето като му стане студено).

И тъй като от години енергийната мафия плаши, че токът няма да стига, че трябва да строим АЕЦ „Белене”, е важно да се изчисли какво се случи при този рекорд.
Плашенето с недостиг на ток е стара и брадясала лъжа. Лъгаха последователно, че ще спре тока, като закриват блокове 1 и 2, после 3 и 4 в АЕЦ “Козлодуй”. Видя се, че това не стана. Оказа се, че с двата останали най-мощни блока АЕЦ “Козлодуй” произведе пак толкова ток през следващите години. И дори постави рекорди по произведен ток. Тоест - лъжат ни да строим грамадни мощности, които да не работят с пълен капацитет. Ама държавата да плаща доставки, поддръжка, заплати и т. н.

В България има общо 11 200 мегавата мощности за производство на ток, около 30% от които изобщо не работят - т.нар. студен резерв (по света държавите поддържат около 15% такъв резерв). Мощностите са описани на официалната страницата на министерството на икономиката и енергетиката.

Обикновено максималното потребление на ток в България в най-студените дни на годината е 6000-6500 мегавата. Сега стигна 7300 мегавата и нищо опасно не се случи. Енергийната мафия плаши с откровени лъжи.

И една от причините за повишена консумация на ток е, че у нас има 12 000 откачени радиатора за 1 година, въпреки че е нарушение на закона. Сега пускат печките с реотани, защото са видели, че при минус 15-20 градуса климатиците не помагат, а гълтат максимално ток.
Отоплението с ток е далеч по-неефективно, а колкото повече хора си откачат радиаторите, толкова повече растат сметките на съседите им и те също ги откачат. Никой не е глобен. От парно може да се откачи цял блок, а не само половината апартаменти от него.

Ако тези, които са минали на ток и се топлят, събрани в една стая, сравнят сметките си с един блок, в който няма откачени радиатори, ще разберат, че плащат пак толкова и дори повече. Но няма кой да ги убеди, нито държавата взима мерки да спази закона. Нито приватизира Топлофикация София, примерно, за да се подобри системата. За да има основания да строи нова АЕЦ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване