02/01/12 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Флорида върна Мит Ромни в битката за Белия дом

Убедителната победа на Мит Ромни на предварителните избори на републиканците във Флорида отново го изведе като фаворит за номинацията на неговата партия за президентските избори в САЩ през ноември, съобщи „Блумбърг“.
Бившият губернатор на Масачузетс Ромни спечели 47% от вота, като изпревари със значителна преднина основния си опонент – Нют Гингрич, който събра 32% от гласовете. Бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторум остана трети с 13%, а на четвърто място се нареди конгресменът Рон Пол със 7%. Победата на Ромни му гарантира гласовете на всички 50 номиниращи делегати от Слънчевия щат за националния конгрес на републиканците през август. За да бъде номиниран, кандидатът за президент трябва да получи подкрепата на 1144 делегати.
Триумфът на бившия губернатор на Масачузетс нанесе тежък удар на Гингрич само 10 дни след като бившият председател на Камарата на представителите спечели вота в Южна Каролина с 12% преднина пред Ромни. Следващите предварителни избори са в събота в Невада. Там значителната мормонска общност може да даде предимство на Ромни, който практикува мормонството.
На партито в претъпкана конферентна зала в центъра на Тампа, с което Ромни отпразнува победата си във Флорида, неговите поддръжници тържествено отброяваха секундите до затварянето на изборните секции в щата. Те посрещнаха с радостни викове обявяването му за победител от Си Ен Ен и „Фокс“.
Ромни изостави критиките към своите републикански опоненти и директно атакува действащия президент. „Обама иска да разшири публичните разходи и да продължава да трупа милиарди долари дефицит. Аз ще намаля публичните разходи и ще огранича държавното участие в икономиката. Без да повишавам данъците, най-после ще балансирам бюджета“, обеща Ромни.
Гингрич говори пред около 200 души малко по-късно в Орландо, където обяви, че няма никакво намерение да се отказва. По думите му двата вота във Флорида и Южна Каролина показват ясно, че „това ще е битка с двама участници – консервативния лидер Нют Гингрич и умерения кандидат от Масачузетс“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване